Belföld

Kartellgyanúban a vasúttársaságok – a GYSEV cáfol

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a vasúttársaságok kartelleztek. A GYSEV cáfolja, hogy versenyjogot sértettek volna.

Nem kevesebb, mint 1,25 milliárd forintos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a GYSEV-re, a MÁV-ra és a Rail Cargo Hungariara.

A bíróság a büntetésről hozott határozatot megváltoztathatja; a cégek a bírság végrehajtásának felfüggesztését is kérhetik az illetékes Fővárosi Törvényszéken – írja a Magyar Nemzet.

A vasúttársaságok kartellezése kapcsán már több éve folytak a vizsgálatok, ám korábban a kartell nem bizonyosodott be. A tavaly decemberben újra „felmelegített” ügy vizsgálatai során a versenyhivatal látókörébe kerültek a MÁV és a GYSEV közös díjszabásai, amelyeket a hivatal versenykorlátozó eszközöknek minősített.

A bírság híre nehéz helyzetben érte a MÁV-ot, amelynek távozó elnök-vezérigazgatója, Szarvas Ferenc csütörtökig tölti be posztját. Helyére Dávid Ilona kerül, aki a GYSEV-et vezette, majd a közelmúltban lemondott.

A GYSEV Zrt. álláspontja szerint a társaság nem sértette meg a versenyjogot, ezért a versenyhivatal döntésének hatósági felülvizsgálatát kérik – közölte a Magyar Nemzet keddi számában megjelentekre reagálva az MTI érdeklődésére a cég szóvivője.

Rázó László írásos válaszában hozzátette: a Gazdasági Versenyhivatal által vizsgált időszakban – és természetesen azt követően is – a társaság vasúti árufuvarozási piaci gyakorlata az irányadó európai uniós és hatályos magyar jogszabályoknak teljes mértékben megfelelt. “Sok évtizedes múltra visszatekintő piaci szereplőként mindig nagy hangsúlyt helyeztünk az ügyfeleink érdekét maximálisan figyelembe vevő, korrekt, semleges és jogkövető piaci magatartásra és együttműködésre” – fogalmazott a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik