Gazdaság

Hódíthatnak az elektronikus pénztárcák

A közeljövőben lényegesen könnyebben fizethetünk majd az üzletekben, szórakozóhelyeken, de még az interneten is. Új fizetési mód van elterjedőben.

Sokszor vásárol online webshopokban, és unja mindig beírni a szállítási címét, számlázási címét, ne adj isten bankkártya adatait? Fél, hogy adathalászok ellopják adatait? Pár száz forint végösszeg esetén készpénzzel fizet?

Amennyiben a feltett kérdésekre igennel válaszolt, akkor a MasterCard által bemutatott új fizetési szolgáltatás, a PayPass tárca (a PayPass a Mastercard egyszerűsített fizetési rendszere) jövőbeni célközönsége lehet.

Az egyik legnagyobb bankkártya-kibocsátó társaság, a MasterCard bemutatott egy olyan szolgáltatást, amellyel a jövőben könnyebben, gyorsabban és biztonságosabban lehet a kereskedőknek és a vásárlóknak is fizetni. Az új rendszer használatához adatainkat egyetlenegyszer tárolják el, innentől kezdve több fizetési lehetőség közül választhatunk. 

Példának okáért egy bolti fizetésnél nem kell többé a bankkártyánkat átadni, hanem a telefonunkat húzzuk el az üzletben elhelyezett mobil eszközolvasó előtt, és a fizetés már meg is történt. A fizetés NFC technológiával felszerelt okostelefonokkal lehetséges, fizikailag nem kell magunkkal vinni bankkártyánkat. Az (NFC) Near-Field Communication szabvány lényege, hogy a telefonba beépített chip segítségével fizikai kontaktus nélkül, a készülék körülbelül húsz centiméteres körzetében levő vevőegységgel tud kommunikálni.Online webshopok esetén pedig a beépített PayPass fizetési módra kattintva tud a felhasználó fizetni. És ez igaz lesz az összes olyan webshopra akik már beléptek a PayPass rendszerébe: azaz nem kell állandóan regisztrálnunk, újra és újra megadnunk az adatainkat. A MasterCard PayPass Tárcájával a többi nagy kártyakibocsátó rendszerét is használhatjuk.

A piacon már jelenleg is van hasonló szolgáltatás: a PayPal illetve a Google Wallet. (A Google Wallet szintén egy mobil fizetési rendszer, melynek működési elve hasonlít a MasterCard által bevezetett PayPass rendszeréhez). A MasterCard ezekkel az online fizetési szolgáltatásokkal venné fel a harcot. Idehaza azonban még várnunk kell, egyelőre csak az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában lesz elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik