Gazdaság

Kamu a diákhitelkártya?

Az azenpenzem.hu pénzügyi közvetítőkre hivatkozva állítja, a Citi cáfolja, hogy a bank újra diákoknak szóló hitelkártyával jönne ki.

A Citibank új, diákoknak szóló hitelkártya értékesítéséről tárgyal – adtuk hírül az azenpenzem.hu-ra hivatkozva. A portál azt is leírta, hogy a pénzintézet részben az oktatás finanszírozásában bekövetkezett változásokra reagál azzal, hogy visszatér a diákhitelkártya ötletéhez. Gondoltuk, utánajárunk a részleteknek. Kiderült, nincsenek részletek.

Lényegében cáfolják

Megkérdeztük a Citibankot, mit lehet tudni az új termékről, milyen feltételek mellett, hány éves kortól és mikortól lehet igényelni a kártyát? Kíváncsiskodtunk, milyen fedezet szükséges az igényléshez, kell-e hogy mögötte álljon a szülő, vagy alkalmi kereset, esetleg ösztöndíj? És azt is firtattuk, mekkora lesz a kamat, milyen kedvezmények lesznek, és így tovább.


A diákok még nem kerültek a figyelmük központjába…
Fotó: AFP / Chris Hondros

Legnagyobb meglepetésünkre Hencz Éva ügyvezető igazgató ezt válaszolta nekünk: „A Citi … folyamatosan új termékekkel és szolgáltatásokkal jelentkezik és vizsgálja annak a lehetőségeit is, hogy meglévő termékeit, illetve célcsoportjait hogyan tudná bővíteni… Jelenleg azonban a diákok nem kerültek figyelmünk középpontjába a hitelkártya-üzletágban.” Vagyis lényegében cáfolta a hírt.

Egyszer már próbálkoztak

A portál egyébként arra is emlékeztetett cikkében, hogy a Citibank öt éve már bevezette a főiskolai és egyetemi hallgatók igényeihez igazított szolgáltatásokkal bővített diákhitelkártyát, ám a kísérlet akkor dugába dőlt. A kártya kelendő volt, de a hitelek visszafizetésével akadt gond. A bank ugyanis az igényléshez nem kért szülői hozzájárulást, a tanulók viszont saját jövedelem híján önerőből nem tudtak fizetni.

Kiskorú csak szülői hozzájárulással kaphat

A Citibanktól azt is kérdeztük, ha nem is külön termékként, de adnak-e diákoknak hitelkártyát. Erre a kérdésre nem küldtek választ. Honlapjukat bogarászva azt láttuk, hogy a hitelkártyáknál (például a Citi Life-nál) a főkártyabirtokos csak felnőtt lehet. Viszont társkártyát 14-18 év közötti kiskorúnak is lehet igényelni, a törvényes képviselő hozzájárulásával.

A főkártyánál feltétel még az igazolt, minimum havi nettó 75 000-100 000 forintos jövedelem. Az igénylőlapon nem kérdeznek rá, hogy a hitelkártyát kérő diák-e, vagy diákmunkából van-e meg a feltételként szabott jövedelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik