Gazdaság

Segít egy kis csalás az autópiacon

Az elmúlt három hónaphoz hasonlóan továbbra is jól fogynak az új autók a kereskedőknél. Kérdés, mennyire torzítja a képet az erős reexport?

Áprilisban összesen 4285 új autót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami közel 600 autóval jobb mutató (17,9 százalék), mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Datahouse autóipari elemző cég. Enyhén csökkent viszont a kishaszongépjármű forgalomba helyezésének száma, amely szegmens eddig kiemelkedően teljesített idén. Áprilisban 721 ilyen kategóriájú járművet helyeztek forgalomba szemben a márciusi 754-gyel. A motorkerékpárokban gyakorlatilag nem történt változás, összesen eggyel több került forgalomba, áprilisban 262.

A helyzetet árnyalja, hogy a jelentősen csökkent regisztrációs adó hatására ugyan kétségtelenül megjelent a kereslet, amelyet azonban nagy részben a reexport generál. A reexportról már korábban írtunk, amely sok kereskedőnek jelentette a túlélést a legnehezebb időkben. Most, hogy a regisztrációs adó a felére csökkent, méginkább megéri csinálni. Ideiglenesen forgalomba helyezik a magyar piacon az új autót a kereskedők, hogy a gyárak felé meglegyenek az elvárt számok. Kap rendszámot az autó, majd kivonják a forgalomból, amikor tudják, hogy külföldre „már el van adva”.

Ehhez a módszerhez azonban sok pénz kell, mivel az áfa és a regisztrációs adó visszatérítése lassan történik, 3-4 hónap, mire a külföldön eladott autó után az adó visszajut a kereskedőhöz – árulták el forgalmazók. De komoly haszonra lehet szert tenni, különösen, ha a forint-euró árfolyam is kedvez neki. Vagyis minél gyengébb a forint, annál olcsóbb lesz euróban beszereznie a külföldi kereskedőnek a kocsit Magyarországról.

A gyárak egyértelműen elutasítják ezt a kereskedői formát – mint azt az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta egy múlt heti rendezvényen – mert a jelenség torzítja a valós piaci képet, hiszen a piaci részarányokat a regisztráció alapján hozzák nyilvánosságra, miközben az ilyen értékesítésnek nincs hatása a magyarországi járműállományra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik