Gazdaság

Több autóeladást várnak idén a gépjárműimportőrök

Az áprilisi adatok pozitív elmozdulást jeleznek ugyan, de még nem érik el a 2009-es eladott darabszámot.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 2011-ben a tavalyinál több új gépjármű értékesítésére számít, még annak tudatában is, hogy a folyamatban fennakadások, kisebb átmeneti visszaesések lehetnek – közölte az egyesület az első négy havi mutatók alapján készített elemzésében hétfőn.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az áprilisi forgalomba helyezési adatok pozitív elmozdulást jeleznek ugyan, de még nem érik el a 2009-es darabszámot. Az áprilisban eladott járművek száma 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de messze, több mint 41 százalékkal elmaradtak a tavalyelőttitől.

Az elemzés kitér arra, hogy a forgalomba helyezett darabszám továbbra is nagyon messze van attól az értéktől, amely a szakma számára az üzleti stabilitást hozhatná. Az alacsony értékesítési volumen a kereskedések és javítók számára további problémákat okozhat, és ez számuk további csökkenését vonhatja maga után.

A MGE szerint a 125 köbcentis, maximum 11 kilowatt teljesítményű motorkerékpárok “B” kategóriás személyautó jogosítvánnyal való vezethetősége jelentősen javítani tudná a motorkerékpár piac helyzetét.

A nagyhaszon jármű piac talpra állása folytatódik, ami jelzi, hogy a szállítási ágazat fejlődése folyamatos – írja elemzésében a MGE.

Az egyesület rámutat arra is, hogy megfelelő vevőfinanszírozás nélkül nem várható érzékelhető javulás a lakossági gépjármű értékesítésben, reményeik szerint hamarosan a finanszírozási piac is megkezdi a kilábalást, és olyan új termékekkel jelentkezik, amelyek a potenciális vevők számára elfogadható és elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik