Gazdaság

Milliárdokat kaphatnak a leleményes vállalkozók

A kormány 7 milliárd forintot oszt szét azok között, akik vállalkozóvá válnának, ráadásul még díjat is kaphat a legjobb „maszek”. Egy jó ötlet azonban nem elég ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó legyen, meg is kell tanulnia az alapokat.

Vállalkozásra bíztatja a 35 év alattiakat a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ). A vállalkozó kedvűek az Új Széchenyi Terv keretében milliókat kaphatnak, 1600 új vállalkozás létrejöttét segítené a kormány pályázata (a részletekről a keretes írásunkban olvashatnak). A FIVOSZ szerint a szervezet évek óta szorgalmazta hasonló programok indítását, tekintve, hogy a hazai fiataloknak csak 3,7 százaléka vállalkozik.

A kezdeményezés a szövetség szerint azért is különösen jelentős, mert a kis- és közepes vállalkozások csaknem egyharmada hamarosan generációváltás előtt áll – írták a közleményükben. A fiatal vállalkozókat segítő szervezet biztosítja azt a környezetet, amely előnyt jelent a kezdeti nehézségek leküzdéséhez és hátteret nyújt a különféle problémák megoldásához – közölte a FIVOSZ.

A Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért is fontosnak tartja, hogy a magyar fiatalok egyre nagyobb számban váljanak vállalkozóvá. Közleményükben azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy Magyarországon már naponta 65 vállalkozást számolnak fel. Ezek jelentős része olyan családi vállalkozás, ahol a második generáció vehetné át a stafétabotot.

Képzés nélkül nem lehet

A Budapesti Gazdasági Főiskola nemrég kapott 171 millió forintos támogatást a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, ebből egy interaktív vállalkozói tanulási projektet valósítanak meg.

Díjat is kaphatnak
Az EB immár hatodik alkalommal hirdette meg az Európai Vállalkozási Díj pályázatot. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a verseny magyar fordulójára június 5.éig lehet jelentkezni. Az európai fordulóba a két legtöbb pontot elért nemzeti „bajnok” delegálható. A nemzeti fordulókból beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, az eredményhirdetés november 15-16-án lesz Cipruson. A díj 2006-os elindítása óta összeurópai szinten csaknem 2000 projekt pályázott. A program az elmúlt hat évben több mint 10 ezer új vállalkozás indulását, 70 ezret meghaladó új munkahely megteremtését segítette elő, mintegy 30 ezer munkahely megőrzése mellett.

 

Mikro- és kisvállalkozások munkavállalóinak és alkalmazásban álló tulajdonosainak továbbképzése kezdődött el az ország 18 megyéjében az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) szervezésében, az ipartestületek bevonásával európai uniós és magyar állami támogatásból – jelentette be Hancz István, az Iposz alelnöke. Ezt a programot is a TÁMOP keretében elnyert összegből finanszírozzák: összesen 288 millió forintból csaknem 2 ezren gyarapíthatják a tudásukat 15 képzési témakörben, például tanulhatnak vállalkozási ismereteket is. A képzés ingyenes, csupán az utazás költségeit kell vállalniuk a képzés résztvevőinek – írta a távirati iroda. A program ez év végéig lezárul.

Az Európai Bizottság felmérése szerint Dánia, Észtország, Litvánia, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium egyedi stratégiákat indított a vállalkozói készségek fejlesztésének előmozdítására, tíz további ország (Ausztria, Bulgária, Csehország, Finnország, Görögország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország) pedig beépítette azt az élethosszig tartó tanulásra, a fiatalokra, illetve a növekedésre vonatkozó nemzeti stratégiáiba. Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos külön üdvözölte, hogy az európai országok fele oktatási reformot hajt végre, amelyeknek része a vállalkozói készségek fejlesztésének előmozdítása is.

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) is céljául tűzte ki a következő vállalkozói nemzedék fiatal tagjainak oktatását, továbbá ösztönzi és támogatja az egyéneket és a vállalkozásokat az innovatív ötletek kidolgozásában, és segíti azok piacra jutását is.

Két pályázat is indul

Májusban indul a fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat. A keretösszege csaknem 7 milliárd forint, ez 1600 új vállalkozás támogatásához elég. Az alapvető cél a 18 és 35 év közötti, más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkező, új egyéni vagy mikro vállalkozást indítani tervező fiatalok segítése. A program két pályázati részből áll. Az első részben zajlik a fiatalok felkészítése, amely májustól fél évig tart, és 2 milliárd forintból valósul meg: vállalkozásindítással, vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos szolgáltatást végző szervezetek pályázhatnak, amelyek majd toborozzák az életképes ötletekkel rendelkező fiatal vállalkozókat, illetve tanácsadást, képzést, felkészítést nyújtanak nekik. A második szakaszban a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező fiatalok pályázhatnak. A maximális támogatás egyénenként 3 millió, társaságonként 6 millió forint. (Ezeket a második körös pályázatokat a tervek szerint 2012. december elsejétől lehet benyújtani, a pályázati keretösszeg itt 4,94 milliárd forint.)

Az önfoglalkoztatás elősegítésére kiírt pályázat már elindult, ennek keretében maximum 3 millió forint tőkejuttatás nyerhető el vállalkozás indítására. Ennek több mint egymilliárd forintos forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból biztosítják. Támogatás azoknak nyújtható, akik legalább 3 hónapja regisztrált álláskeresők, vagy rehabilitációs járadékban részesülnek, vagy az önfoglalkoztatást egyéni vállalkozás keretében, gazdasági társaság tagjaként, mezőgazdasági őstermelőként oldják meg. A pályázók 3 millió forintig visszatérítendő, részben visszatérítendő vagy vissza nem térítendő kamatmentes tőkejuttatást nyerhetnek el. Maximum 2 millió forintig vissza nem térítendő a támogatás, és lehetőség van 20 százalék előleg folyósítására. Korábban több kiemelkedő vállalkozói ötlet halt el előleg hiányában, illetve amiatt, hogy utófinanszírozottak voltak a pályázatok. Például 3 millió forint támogatási összeghez ténylegesen 5-6 millió forintra volt szükség a megkövetelt fedezet miatt. A tartózkodási hely szerint illetékes munkaügyi központokhoz lehet benyújtani a pályázatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik