Gazdaság

Nem kellenek a pesti ingatlanok

Sokkal inkább a meglévő parkok kapacitásának kihasználására törekszenek a fejlesztők Budapesten, előtérbe kerülnek a bővítések a jóval tőkeigényesebb zöldmezős beruházásokkal szemben.

Csökkenő kereslet és kínálat tapasztalható 2012 elején a budapesti ipari ingatlanok piacán – írja a pénteki Világgazdaság. Borbély Gábor, a CBRE elemzési vezetője a lapnak elmondta: csupán egyetlen épülettel gazdagodott a bérbeadásra épített állomány a fővárosban tavaly, a legnagyobb hazai logisztikai park, a soroksári BILK bővült egy újabb csarnokkal. Ez a tízezer négyzetméteres beruházás egyáltalán nem mondható nagynak a piacon eddig megszokott projektek méretéhez viszonyítva, de még ennek a kis bővítésnek a megvalósítására is csak azután került sor, hogy a fejlesztő elérte a 100 százalékos bérbeadottságot még az építkezés elkezdése előtt.

Borbély Gábor szerint a BILK esete tökéletesen jellemzi a mai magyar ingatlanfejlesztési piacot, legyen szó akár ipari, akár logisztikai ingatlanberuházásról. Sokkal inkább a meglévő parkok kapacitásának kihasználására törekszenek a fejlesztők Budapesten, előtérbe kerülnek a bővítések a jóval tőkeigényesebb zöldmezős beruházásokkal szemben.

A szakember szerint érthető, hogy a magas – a fővárosi piac egészét tekintve 21 százalék körüli – kihasználatlanság nem sarkallja a fejlesztőket új projektek indítására, de a finanszírozókat nehéz is lenne meggyőzni egy ilyen vállalkozás létjogosultságáról. Ez ugyanakkor nem hungarikum: a pozsonyi ipari ingatlanok piaca évek óta rekordszintű kihasználtság mellett működik, de ott sem indulnak fejlesztések, s hasonlóan alacsony az aktivitás Varsóban és Prágában – mondta a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik