Gazdaság

Budán a legdrágább a panellakás

A kiemelkedően magas januári lakás adás-vételi tranzakciószám után február is magas számot produkált - derült ki a Duna House elemzéséből.

A Duna House ingatlanpiaci barométer alapján a látványosan kiemelkedő januári eredményt követően a februári hónap ugyan visszaesett, de messze nem a tavalyi átlagra.

Panel – változó árakon

A februárban lebonyolított adás-vételek átlagai alapján a panel lakásokat továbbra is Kelet-Magyarországon veszik a legolcsóbban, a legtöbbet Budán adtak a panelért, itt 233 ezer forint volt egy négyzetméter átlagára, vagyis majdnem duplája, mint a keleti régióban. A téglalakások tekintetében is ezek a régiók mutatták a két szélső értéket.

Februárban kis népszerűségvesztést mutatott a budai oldal az egy hónappal ezelőtti értékekhez képest, egyedül a XII. kerület tudott egy százalékkal erősödni. A belváros stagnált, de a XIV.-XVII. kerület mindegyike erősödni tudott 1-2 százalékkal. A legnépszerűbb célkerület továbbra is a XIII., az érdeklődők 21 százaléka jelöli meg lehetséges lakhelyének.

Az elemzés szerint a fővárosi házeladók továbbra is közel 20 százalékot engedtek az eredeti elképzeléseikből, mire az adás-vétel megszületett. A budapesti panelt eladóknál az összes engedmény 8 százalék volt.

Kelendő Buda

A fővárosi befektetési kedv nem hanyatlik arányában a Duna House szerint, sőt a közel 14 milliós átlagos vásárlási érték is az egyik legkiemelkedőbb. Vidéken már jelentősebb a befektetők arányának csökkenése, hiszen a januári 31 százalékról 20 százalékra esett vissza, bár így is a második legmarkánsabb csoport az első lakásukat vásárlók után. A befektetők hasonló méretet – körülbelül 55 négyzetméter – preferálnak, mint a fővárosban vásárlók, de mindezt 5 millió forinttal kevesebbért.

Vidéken nőtt kissé a 60-80 négyzetméteres méretkategória iránti kereslet, bár a többség – 59 százalék – ez alatt vásárolt.

A barométer szerint Budán csökkent a 20 négyzetméter alatti garzonok iránti vásárlókedv egy hónap alatt, viszont növekedett a 20-80 négyzetméteresek iránt. A vevők 44 százaléka 200-300 ezer forintos négyzetméter áron vásárolt, miközben a lakásárak esetében az 5 millió alattiról az 5-10 millió közöttire került át a hangsúly. Pesten a megvett lakások fele szintén az 5-10 milliós kategóriába esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik