Gazdaság

A turizmus megérezte a Malév-csődöt

A Malév-leállás miatt az ötcsillagos szállodákban csökkent a külföldi vendégek száma.

A vendégforgalom közel 90 százalékát képviselő szál­lo­dákban a vendégéjszakák száma – a külföldi vendégeknek köszönhetően – élénkült 2012 februárjában. A négy­csillagos házak szerepe volt meg­határozó, az öt- és kétcsillagos hotelek forgalma viszont visszaesett.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a Hír24-nek a Szállás.hu szállásközvetítő honlap is: az internetes szektorban a kétcsillagos szállodákban történő foglalások száma mintegy megduplázódott, a 3-4 csillagos házakba irányuló szobafoglalások száma mintegy 15 százalékkal nőtt, az ötcsillagos hotelekbe irányuló internetes bookolás viszont közel 30 százalékkal csökkent.

A kül­földi vendégek 451 ezer vendégéjszakát töl­­töttek el a magyar ke­res­­ke­­del­­mi szálláshelyeken, számuk 9, az éjszakáké pedig 12 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az Ausztriából és Romániából érkezett vendégek kevesebb éjszakát töltöttek hazánkban, míg a Német­országból, Oroszországból, Olaszországból, Franciaországból, Cseh­országból, az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból ide látogatók több ideig szálltak meg Magyarországon. Az oroszok a negyedik helyet foglalják el a külföldi vendégek között.

Az öt­csillagos szállodákban – a kedvező januári adatok után – a külföldi vendégek száma februárban 9, a vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal visszaesett – ennek egyik oka a Malév februári leállása volt. A kül­föl­di vendégek száma – az Észak-Alföld és a Balaton kivételével, ahol stagnált a számuk – minde­gyik tu­risztikai régióban emelkedett.

2012. második hónapjában a belföldi vendégek 480 ezer vendégéjszakát töltöttek szállodában. Számuk 2 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakáké stagnált az előző év azonos időszakához ké­pest. A vendégforgalom visszaesése kilenc tu­risz­tikai régióból hármat érintett. A bel­föl­di­ven­dég-for­ga­lom 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéj­sza­­kák száma szintén stagnált.

A Szállás.hu-nál a szobafoglalások száma 26 százalékkal nőtt 2011 első negyedévéről 2012 második negyedévére.

A bevétel 6,5 százalékkal nőtt

A hotelek szobakihasználtsága átlagosan 34 százalékos volt, ezen belül az öt­­­csil­lagosok 44, a négycsil­lagosok 40 százalékos fog­laltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli: 45 százalék volt. A kihasználtság összességében 1,7 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

Februárban a szo­bák brut­tó átlagára stagnált (13 118 forint), az egy szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 4 százalékkal (4516 forinttal) esett vissza 2011 azonos idő­szakához viszonyítva. Buda­pesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három- és ötcsillagos kategóri­ák­ban a szo­bák átlagára februárban 8300, illetve 30 400, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2400 és 13 700 forint kö­zött alakult.

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban, össze­sen 14 mil­liárd forint bruttó árbe­vé­telt ér­tek el, ezen be­lül a szállásdíjbevétel 6,9 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 291 forint volt februárban, 19 forinttal (7 százalékkal) gyengébb, mint egy évvel ko­ráb­ban.

Szálláshely-típusonként vizsgálva a foglalási számokat a Szállás.hu adatai azt mutatják, hogy az apartmanok, vendégházak, hostelek foglalási aránya átlagon felül növekedett. Ez azzal magyarázható, hogy az egyébként átlagosan közel 13 százalékos szállodai áremelkedés az alacsonyabb kategóriájú szálláshelyek felé mozdította el a foglalási kedvet. „Ezzel párhuzamosan látjuk azt is, hogy az alacsonyabb kategóriákban viszont a szállodai áremelésnél nagyobb árváltozás volt 2011-ről 2012-re, nem ritkán 30 százalékos. Ezzel együtt az apartmanok, vendégházak negyedéves átlagára még így is 20-45%-kal kevesebb, mint a hotel negyedéves átlagár” – mondta Rácz István, a szállásközvetítő portál marketingvezetője.

Még elfogadták az üdülési csekket

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban még 1524 egység fogadott el fizető­esz­köz­ként üdülési csekket és már 1147 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek ja­nuár­ban 481 millió forint értékben fi­zettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 90 százalék volt. Az összeg megfelelt a belföldi szállásdíjbevétel 18 százalékának.

A Szállás.hu honlapon külön kereshetnek az utazni vágyók azon szállodák között, amelyek még elfogadják az üdülési csekket. A portál egyébként rendkívül kedvezményes előfoglalási akciókat kínál a belföldre vágyó utazóknak. (A portál egyébként Magyarország legnagyobb szállásfoglaló oldala 2008-ban indult. A honlapnak több mint 320 000 regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 500 000 látogató keresi fel.)

Budapesten a vendégforgalom összes­ségében 16 százalékkal emelkedett – belföldről és külföldről egyaránt több utazó érkezett.

Többen dolgoztak

A szálláshely-szol­gál­tatást nyúj­tó vállalkozások januárban 26 ezer embert fog­lal­koztattak, 4 százalékkal többet, mint egy éve. A rész­mun­ka­idős foglal­koztatás ará­nya a szállodákban kategóriánként változó, köl­csön­­zött mun­kaerőt lé­nye­gé­ben csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek alkalmaztak, ők is minimális arányban.

A gazdasági környezet változása miatt a szál­lo­­dák, panziók, kempingek egy része beszüntette működését, mások viszont bő­ví­tették a kínálatot. 2012. február 29-én a hazánkban működő kereskedelmi szál­lás­helyek száma 2093 volt – ezen belül 840 szálloda működött 50 ezer szobával, illetve 848 panzió 9 ezer szobával. A szállodai ka­pa­citás februárban 3600 szobával bővült 2011. azonos időszakához viszonyítva. Ezek mellett 405 egyéb szál­lás­he­­­ly (üdülőház, kem­ping és közösségi szálláshelyek) volt az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik