Gazdaság

A világ egyik legrosszabb pénze a forint

Csak harmadik világbeli pénzek teljesítettek rosszabbul a forintnál az elmúlt évben. Miért vagyunk ilyen gyengék a világ legnagyobb pénzpiacain?

A devizahitelesek aligha lepődnek meg a híren, de a forint egészen rossz pénznek számít. Csak Sri Lanka, Törökország, Banglades és Ghána fizetőeszközének értéke esett nagyobbat az elmúlt évben a dollárhoz képest – derül ki a Tradingeconomics.com adataiból. A világ 196 országának főbb gazdasági adatait összesítő portál szerint ezzel a forint volt az ötödik legtöbbet gyengülő deviza egy év távlatában.


Fotó: MTI

Ez azt jelenti, hogy a világ legtöbb pénzt megmozgató piacán, ahol naponta egy teljes iraki háború értékében kötnek üzletet, a forint páriának számít. De miért? Megkérdeztünk néhány elemzőt, mitől függ a forint értéke.

1. A nemzetközi hangulat

Nem lehet évekre előre megjósolni, mi történhet a világban, s a nemzetközi hangulattól is erősen függhet egy nemzeti valuta árfolyama. Németország gazdaságának a fellendülése például rendkívül pozitív hatással lesz Magyarországra, ugyanis a magyar cégek elég nagy része a német piacra termel.

Ha rossz a hangulat a világban, mint a válság 2008-as kezdetekor, akkor a befektetők zöme kimenekíti a pénzét minden kockázatosabb bizniszből és aranyba és más biztonságosabbnak ítélt befektetési formákban helyezi el. A rizikósabb devizák – s a forint ilyennek számít – környékén ilyenkor csak a távozók zaját hallani.

2. Az ország nemzetközi kockázati megítélése

Magyarország nemzetközi megítélése elég rossz, például az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos összezördülések miatt. Elvégre, ha ilyen nagy nemzetközi intézményekkel, amelyeknek a segítségére szüksége van az országnak, konfliktusba kerül a kormány, milyen váratlan húzásra szánhatja még el magát? – gondolkodnak a befektetők.

2017-re javulhat a forint

A várakozások szerint 2017-re – ameddig igénybe vehető az árfolyamgát – „normalizálódhat” a forint árfolyama. Török Zoltán szerint a forintárfolyam most is „normális”, nem számít nagy változásokra a közeljövőben. Arra a szintre viszont soha többé nem megy vissza a svájci frank árfolyama, mint akkor volt, amikor a többség felvette a devizahitelt: 270-280 forint lesz az elkövetkezendő években az euró – mondta az FN24-nek a Raiffeisen elemzője.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője ennél kissé tovább ment: ez év végére 285 forintos euróárfolyamot, majd évről évre 5-5 forintos erősödést prognosztizált. Nem látjuk előre, hogy a svájci jegybank milyen lépéseket fog tenni – mondta. Svájcban árfolyamplafont alkalmaznak, ez azt jelenti, hogy maximalizálják, milyen árfolyamon váltják euróra a svájci frankot. Ha ezt a plafont 1,30-ra emelné a svájci nemzeti bank, az a magyar devizahiteleseknek jó lenne, ugyanis ettől gyengülne a svájci frank a forinthoz képest.

Ugyanakkor az exportra termelő vállalkozásokat – nem a multikat, hanem főként a kisebbeket – ellehetetlenítené, ha 260 forint vagy annál kevesebb lenne egy euró. A magyar gazdaságnak nem érdeke az erős forint – hívta fel a figyelmet Török Zoltán.

Az IMF-tárgyalások megindulása és a sikeressége így forinterősödést hozhat, leghamarabb a nyár derekán. Akár 10 forinttal is gyengülhet az euró, amikor megszületik a megállapodás. Ha nem is születik egyezség, ám megteszi a kormány a szükséges lépéseket, valószínűleg akkor is erősödik majd a forint – ám a Valutaalap háttere nélkül sebezhetőbb lesz.

3. A magyar gazdaságpolitika

Magyarországon az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésre számítanak az elemzők, ám ehhez hiteles gazdaságpolitikára van szükség. A kiszámítható kormányzati lépések révén stabilizálódhat a deviza ára – és ez még annál is fontosabb, mint hogy épp mennyit ér az euróhoz vagy a dollárhoz képest.

Javíthat Magyarország megítélésén az is, ha a kormány következetesen végigviszi a terveit (például a Széll Kálmán Tervben megfogalmazottakat), illetve ha eltörlik a válságadókat, amelyeket a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága és befektetőellenessége szimbólumának tekintenek.

A legtöbbet erősödő valuták*
mozambiki metical 12,84 %
kolumbiai peso 6,11 %
kínai jüan 3,86 %
perui nuevo sol 3.43 %
kenyai shilling 2,19 %

*az elmúlt egy évben a dollárhoz képest

Forrás: Tradingeconomics.com

Köszönet Török Zoltánnak (Raiffeisen) és Suppan Gergelynek (Magyar Takarékszövetkezeti Bank) a cikkhez nyújtott szakmai segítségért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik