Gazdaság

Öt meglepő dolog az árfolyamgátról

Néhány olyan részletkérdés, amely egyeseket kizár a programból, másokat - akik erre már nem is számítottak - beemel abba.

Olyan részleteket tárunk fel az árfolyamgátról, amelyek első ránézésre nem nyilvánvalóak. A parlament hétfőn elfogadta az árfolyamgátról szóló törvényt, amely április 1-jétől működik. Elsőként a közszolgák vehetik igénybe. Az év végéig áll nyitva a lehetőség.

Meglepő

Nem minden közszolga lesz jogosult az árfolyamgát-segítséget igénybe venni, csak azok, akik december 30-ig bejelentették végtörlesztési igényüket és jelezték azt munkáltatójuknak. (Azt ígérték nekik, hogy kedvezményes kamatozású forinthitellel válthatják ki a devizahitelt, de ebből végül nem lett semmi.)

A devizaalapú lakáshitelesek és lakáslízingesek június 1-jétől, a szabad felhasználású lakáshitelesek szeptembertől kérhetik az árfolyam rögzítését. A lakáslízingesek közül csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik 2011. december 15-e előtt kötöttek szerződést.

Előbb is lehet

Bár a jogszabályban meghatározták, melyik típusú hitellel mikortól vehető igénybe az árfolyamgát, vagyis mikortól kötelesek a bankok befogadni a kérelmeket, a pénzintézetek saját döntésük alapján ennél előbb is léphetnek az egyik elfogadott módosító indítvány alapján. Így érdemes már korábban is érdeklődni a hitelt folyósító banknál.

Az árfolyam rögzítésére legalább 36, legfeljebb 60 hónapig, de legkésőbb 2017 közepéig lesz lehetőség. Ez idő alatt a devizaalapú hiteltörlesztések árfolyamát rögzítik (svájci frank 180, euró 250, japán jen 2,5 forinton). Az árfolyamkülönbség kamatrészétől megszabadul az ügyfél, mert azt az állam és a bank közösen kifizeti helyette.

Az árfolyamkülönbség tőkerésze gyűjtőszámlára kerül, ott kamatozik (háromhavi átlag BUBOR-ral, ami most 7 százalék körül van). A gyűjtőszámlán lévő összeget az árfolyamgát lejárta után kell törleszteni, a még megmaradt hitellel együtt. A várakozások szerint addigra talán javulhat a forint árfolyama, s így nem jelent majd jelentős terhet az együttes törlesztés.

Érdemes mérlegelni

Aki már egy jó ideje fizeti a devizahitele törlesztését, kevésbé járhat jól az árfolyamgáttal, mint aki csak pár éve vette fel (de még az előtt, hogy elszabadultak volna az árfolyamok). A frissebb hiteleknél ugyanis a törlesztésben nagyobb a kamatrész, mint a régebbi hiteleknél, hiszen a bankok először nagyrészt a kamatot szedik be. Ha pedig nagyobb a kamatrész, akkor nagyobb az a rész is, amit az állam és a bankok átvállalnak az ügyfél helyett az árfolyamkülönbségből.

Számoljon, önnek megéri-e részt venni az árfolyamgát-programban!

Az árfolyamgát-programban azok vehetnek részt, akik legfeljebb 20 millió forintnak megfelelő devizaalapú hitelt vettek fel (a felvétel napján érvényes árfolyamon számítva). Feltétel még, hogy 90 napnál hosszabb tartozásuk ne legyen, végrehajtás se legyen bejegyezve az ingatlanon. Kizáró ok, ha más programban már kapnak segítséget. Kivételt képez ez alól az az eset, ha az adós az árfolyamgát igénye bejelentése előtt kilép az ilyen programból.

Devizában törlesztők kizárva

Az árfolyamrögzítéssel csak azok a az adósok élhetnek, akik devizaalapú (tehát devizában nyilvántartott, de forintban folyósított, s szintén forintban törlesztésre kerülő) jelzáloghitelt vettek fel (lakásra) vagy lakáslízingesek, illetve szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitelük van. Azok viszont nem élhetnek a lehetőséggel, akik devizahitelt vettek fel, vagyis ténylegesen devizában is fizették a részleteket, és azok sem, akik devizaalapú hitelüket menet közben devizahitelre változtatták át (tehát jelenleg már devizában törlesztenek).

Nem kérhetik az árfolyamrögzítést továbbá azok sem, akiknél a hitel fedezete nem Magyarországon bejegyzett ingatlan. (Gondolva itt a gépjárműhitelekre vagy a fedezet nélküli kölcsönökre.)


Azok számára, akik már eddig sem tudták fizetni a devizaalapú hitelüket
(tavaly szeptember végén már minimum 90 napos késedelemben voltak legalább 78 ezer forintnyi törlesztéssel) forintosítást kínál a program. Ehhez nyilatkozni kell arról, hogy a fizetőképességében jelentős, igazolható változás állt be. Ezeket a hiteleket a május 15. és június 15. közötti jegybanki árfolyam átlagán váltják át forintra, és tartozásuk negyedét elengedik. Aki legalább egy gyermeket nevel és ingatlana értéke Budapesten kevesebb, mint 20, vidéken 15 millió értékű, az öt évig kamattámogatást is kaphat. A bank az érintett ügyfeleket április 15-ig levélben értesíti, és május 15-ig kell eldönteniük, kérik-e a forintosítást. Akinek már végrehajtást jegyeztek be az ingatlanára, az sajnos kimarad ebből a lehetőségből is.

Felmondott hiteles is bekerülhet

Akinek nemfizetés miatt már felmondta a hitelét a bank, elvileg az is bekerülhet a programba. A bankok ugyanis saját vállalásuk szerint megvizsgálhatják, hogy szerintük helyreállítható-e az adós hitelképessége. Amennyiben erről értesítést kap az adós, élhet a forintosítás lehetőségével is.


A pénzpiacokat egyelőre hidegen hagyta az adósmentés újabb fejleménye
.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik