Belföld

NGM: az adósok 90 százaléka élhet az árfolyamgáttal

Az árfolyamrögzítéssel az érintettek 90 százaléka élhet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint; az árfolyamgátként ismertté vált törvényjavaslat zárószavazása hétfőn lesz.

Az árfolyamrögzítés célja, hogy az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozási hatását tompítsa, és ezzel a devizakölcsönnel rendelkezők helyzetét kiszámíthatóbbá tegye – mutat rá a tárca közleményében.

A devizaalapú jelzáloghitel-adósok, valamint a devizaalapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig biztosítják. “Így az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, így a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz” – írja a tárca közleményében.

Az a hiteladós élhet az árfolyamrögzítéssel, akinek a hitele a devizakölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számítva nem haladta meg a 20 millió forintot. (Az eredeti javaslat azt a feltételt fogalmazta meg, hogy a fedezetül szolgáló lakóingatlan forgalmi értéke a fedezetként történő elfogadáskor nem haladta meg a 30 millió forintot, illetve pénzügyi lízingszerződés esetén a lízingszerződés megkötésekor a lakóingatlan vételára a 30 millió forintot.)

Ezzel a feltétellel kapcsolatban az NGM kifejti, hogy a lakás értékére több, a hiteladós anyagi helyzetét nem tükröző tényező is hat. Az ügyfél anyagi és szociális helyzetére a hitel felvételkori összege sokkal jobban utal, mint az ingatlan értéke, mivel az adós az előbbi alapján tervezte törlesztési kötelezettségeit.

A módosítás hatására az érintettek túlnyomó része élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével, hiszen a devizaadósok mintegy 90 százalékánál a felvett hitel összege nem haladta meg a 20 milliós korlátot – hangsúlyozza a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik