Gazdaság

Árfolyamgát brutális kamatokkal

Csak az árfolyamot gátolják, a kamatokat nem, az a Napi Gazdaság szerint brutálisan emelkedhet.

A bankok az árfolyamgát kamattámogatási konstrukciójának felárát 300-ról 500 bázispontra emelnék, kimondanák, hogy a plafon csak a kamattámogatással érintett időszakra vonatkozik. Ha az emelés megtörténne bőven 12 százalék felett lenne a hitelkamat – írja a Napi Gazdaság. A bankok kezdeményezték a kamattámogatott konstrukciókról szóló rendelet azonnali módosítását is.

A jogszabály egy más kamatkörnyezetben megfogalmazott szakmai javaslat alapján a bankok által felszámítható kamat felső szintjét az állampapír referenciaérték 3 százalékponttal növelt értékében határozta meg. A banki javaslat szerint 12,46 és 13,57 százalékos lenne a kamat. Az MNB legfrissebb statisztikája szerint januárban 12,49 százalékra emelkedett az új lakáshitel-szerződések átlagos költsége, vagyis az árfolyamgátat igénybe vevők sem kapnának olcsóbb forinthitelt, mint a végtörlesztők.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádióban azt mondta, az árfolyamgát áprilistól életbe lépő új rendszere már a devizahitelesek 97 százalékának kínál könnyítést. Az árfolyamgát korábbi rendszerébe 3-4 ezren jelentkeztek be, de Nátrán Roland 550 ezerre tette az érintettek körét. Az új rendszer alapján csak a tőketörlesztés kamatkülönbözete kerül a gyűjtőszámlára, a kamattörlesztés különbözetét az állam és a bankok közösen vállalják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik