Gazdaság

Így segít az OTP a devizakötvényes önkormányzatokon

200 forintos svájcifrank-árfolyamon rögzítenék a kötvénytartozást, az a fölötti adósságrész külön számlára kerülne.

Az OTP Bank árfolyamrögzítéses konstrukciót indít a svájci frankban kibocsátott kötvénnyel rendelkező önkormányzatoknak. A csatlakozó helyhatóságoknak 200 forintos svájcifrank-árfolyamon rögzítenék a tartozást – közölte Kovács Pál ügyvezető igazgató.

Az a fölötti adósságrész külön számlára kerülne, amely 3 havi BUBOR (a budapesti bankközi kamatláb rövidítése – a szerk.) plusz 1,5 százalékon kamatozik a kötvény futamidejének végéig. Ez most 8-9 százalék körüli kamatot jelent.

Az OTP-nél lévő kötvények futamideje általában 15-20 év. A svájci frankban kibocsátott kötvényállomány 98 milliárd forint, ami 19 százalékos piaci hányadnak felel meg. Az önkormányzatok a tavalyi év végén 983 milliárd forinttal tartoztak a kereskedelmi bankoknak, ebből 292 milliárd forinttal az OTP-nek.

A polgármesterek és országgyűlési képviselők szinte folyamatosan bombázzák a kormányt, segítsen megoldani az eladósodott városok és falvak problémáját, de Orbán Viktor eddig rendre kitért a közvetlen beavatkozás elől, mondván: nem lehet többet ütni a bankszektoron.

A Fidesz frakcióvezetője és Hódmezővásárhely polgármestere más utat választott, az árfolyamveszteség megosztását kérte az Erste Banktól, a pénzintézet azonban nemet mondott a felvetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik