Gazdaság

Szakadék tátong a nők és a férfiak fizetése között

Már pályakezdőként hátrányból indulnak a nők, és a különbség szinte évről évre gyarapszik.

Átlagosan ötödével kevesebbet keresnek idehaza a nők, mint a férfiak – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. Az összesítés szerint a férfiak átlagfizetése 245.000 forint, míg a nőké 194.500 forint.

Minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a lemaradása. Segédmunkásként 6 százalékkal vihetnek haza kevesebbet a gyengébbik nem képviselői, az adminisztratív alkalmazottak esetében 7, a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások esetében 18, a középvezetőknél 19, a felső vezetőknél viszont már 26 százalék a bérkülönbség a férfiak javára.

Ezzel együtt a nők ugyanabban a pozícióban átlagosan “csak” 7 százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál. A különbség egyébként már pályakezdőként kialakul, és a 35-44 éves korosztálynál a legnagyobb.

A Workania emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság néhány éve kampányt indított a nemek közti bérkülönbség leküzdéséért, az egyenlő fizetés napját ezért minden évben néhány nappal a Nemzetközi Nőnap előtt, március 5-én tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik