Gazdaság

Csábító uniós bérek, több kiadás

Az 1400-1600 eurós átlagos pincéri fizetés mellett, akár 400-600 euró is lehet a lakásbérlés.

A magyarországi béreknél jóval nagyobbak az EU fejlett országaiban megkereshető összegek, de a magasabb megélhetési költségekkel, elsősorban a szállásköltségekkel is számot kell vetni – írja a Magyar Hírlap szerdán.

Lengyelné Varga Nóra, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főosztályvezető-helyettese a lapnak elmondta: jelenleg 100 ezer magyar munkavállaló dolgozik az uniós államokban. A Legtöbben Németországban, az Egyesült Királyságban és Ausztriában. A munkaadók elsősorban a vendéglátás területére keresnek munkaerőt, de várják a jól képzett mérnököket is, főleg az informatikusokat.

A főosztályvezető-helyettes felhívta figyelmet arra, hogy az említett országokban a nettó fizetés a bruttó 70-75 százaléka. Ausztriában például egy 1600 eurós bruttó jövedelemből a levonások után 1200 euró marad. Ami a kereseteket illeti, a szakértő az osztrák pincér bruttó fizetését említette, amely 1400-1600 euró, Németországban ez 7-8 százalékkal több, a briteknél 15-18 százalékkal kevesebb.

Ha a munkavállalónak nem biztosítanak szállást, márpedig általában ez a helyzet, akkor egy 50 négyzetméteres lakás bérlésére Ausztriában és Németországban havi 400-600 eurót kell költeni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik