Gazdaság

Védtelen a magyar gazdaság

Hiányosak a hazai gazdaságot védő jogszabályok, így semmi sem akadályozza meg, hogy az itt elért eredményt a vállalkozások magyarországi adóztatás nélkül kivigyék az országból – véli egy adószakértő.

Gyakoriak az ellentmondások a magyar jogszabályokban, így fordulhatott elő, hogy az egyik cég például 1 milliárd forinttal csökkenthette fizetendő áfáját, holott egy nemzetközi egyezményünk kizárná ennek lehetőségét – mondta Erdődi Zoltán, a Konto Roll Management Kft. adószakértője a Gazdasag.hu-nak.

Magyarországon jelenleg több mint 6000 cég működik offshore tulajdonossal, azaz több cég működik ilyen tulajdonosi háttérrel, mint ahány cseh, holland, spanyol és angol együttvéve. Összesen 6665 társaság tulajdonosai között találunk offshore hátterű cégeket, s ebben a számban nincsenek benne azok a vállalkozások, amelyeket áttételesen, vagy akár többszörös áttétellel birtokolnak ilyen társaságok. Ezekkel együtt vélhetően jóval nagyobb ez a szám – vélekedett a szakértő. Leginkább a „ciprusi tőke” keresi az itthoni lehetőségeket, jelenleg több ciprusi hátterű társaság tevékenykedik az országban, mint ahány cseh vagy spanyol tulajdonú vállalat.

Mindez azért lehetséges, mert hiányosak a hazai gazdaságot védő jogszabályok, amelyek az adótörvények adta kiskapukkal szemben védhetnék gazdaságunkat attól, hogy az itt elért eredményt a vállalkozások magyarországi adóztatás nélkül kivigyék az országból, jelentős adóbevételtől megfosztva a hazai költségvetést – mondta Erdődi Zoltán a lapnak.

Erdődi szerint nemcsak az offshore országokkal van baj, olyan is előfordul, hogy a kétoldalú nemzetközi szerződések – legalábbis szellemükben – ellentmondanak a hazai jogszabályoknak Jellegzetes példaként említette a UPC ügyét. A UPC 2010-ben mintegy egymilliárdos összegtől fosztotta meg a magyar költségvetést azzal, hogy a parabolaantennás üzletágát Luxemburgba költöztette. A cég lépése már akkor adóelkerülésnek tűnt egyes szakértők szerint, mégsem kapott komolyabb adóhatósági vizsgálatot a nyakába, vélhetően azért, mert a jogszabályi lehetőségeket kihasználva lépett, és papíron az adóelkerülés ténye nem áll fenn. A UPC még a fogyasztóvédelmi szabályokat sem sértette meg azzal, hogy nem számlázott kevesebbet az előfizetőinek az alacsonyabb luxemburgi áfakulcs miatt, mert informálta a fogyasztókat azzal, hogy a számlán feltüntette a fizetett áfa összegét.

Az adószakértő álláspontja szerint a UPC-nek a luxemburgi cégbe történő tevékenységátszervezése alapvetően nem jogellenes, azonban van legalább egy olyan eljárási probléma, ami aggályos az ügy szempontjából. Szakmai megítélése szerint a UPC-nek Magyarországon telephely szerint kellene továbbra is adóznia az általános forgalmi és a társasági adóban (az 1990. évi XCV. törvény és egy egyezmény alapján, amelyet a Magyar Köztársaság és a Luxemburgi Nagyhercegség között, a kettős adóztatás elkerülésére a jövedelem- és vagyonadók területén írtak alá). Ezt a problémát azonban a szakértő legjobb tudomása szerint senki sem vizsgálta, feltehetőleg azért nem, ment a NAV nem látott esélyt arra, hogy a fennálló jogszabályok alapján érvényesítse igényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik