Belföld

6,5 milliárdnyi offshore vagyon jött haza

Az elsõ félévben 650 millió forint folyt be a hazatérõ offshore vagyonok adóiból – közölte a közrádió reggeli mûsorában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivõje.

Honyek Péter szerint az összeg nem túl jelentõs, de a bevétel növekedésével számolnak, mivel az adóamnesztia rendelkezései biztosítják az érintettek anonimitását.

A hazatérõ vagyont áprilistól a hitelintézetek kezelik, õrizve a tulajdonosok névtelenségét, így nem lehet tudni, eddig hányan hozták haza a külföldön kezelt pénzüket. Az adó mértéke tíz százalék, tehát az elsõ félévi adatok alapján hat és fél milliárd forintnyi vagyon tért haza az offshore cégek számláiról. Az adóamnesztia lehetõségével 2012 végéig lehet élni – tette hozzá a szóvivõ.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég arról beszélt, hogy a vállalkozói szféra még nem igazolta vissza a jelentõs adókönnyítést, és fõként az áfa kapcsán még mindig sok a visszaélés. A kormányfõ 2012 végéig összesen 600 milliárd forintnyi költségvetési bevételkiesés pótlását várja az adóhatóságtól. Honyek Péter szerint a jogszabályok módosításával és a szervezet létszámának növelésével lehet hatékonyabbá tenni az adóbehajtást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik