Gazdaság

Döntött a kormány a bérkompenzációs támogatásról

Kemények a pályázati feltételek. Amelyik cég nyer, az már júniusban hozzájut a pénzhez.

Azoknak a társaságoknak van esélyük a hozzájárulás megszerzésére, amelyek az összes dolgozójuknál végrehajtották az ötszázalékos bérkompenzációt, senkit sem küldtek el, a teljes munkaidőből részmunkaidőbe kerülők aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot, a 2011-es bruttó átlagkereset pedig a 215 ezer forintot.

A törvénymódosításokról, illetve 21 milliárd forint keretösszegű pályázat részleteiről még márciusban dönt a parlament. Pályázatot benyújtani 30 napig lehet majd a kormányhivatalok munkaügyi központjainál – közölte a kormányülés után foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Czomba Sándor hozzátette: a támogatások várhatóan a júniusi bérekre már rendelkezésre állnak. A kabinet azokat a munkáltatókat szeretnék támogatni, amelyeknél nagyobb részben foglalkoztatnak minimálbéren, garantált bérminimumom vagy ezekhez közeli fizetésen dolgozókat.

A pályázható összeg a mezőgazdasági termelői ágazatban hároméves időszakra nézve legfeljebb hétezer euró (mai árfolyamon számolva körülbelül 2 millió forint), más ágazatokban pedig maximum 200 ezer euró (58 millió forint) lehet.

A tárca számításai szerint a 21 milliárd forintos keretösszeg nagyságrendileg 450 ezer alkalmazott foglalkoztatásához járulhat hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik