Gazdaság

Csalódtak a munkanélküliségi adatokban az elemzők

Féléves mélyponton a foglalkoztatás. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a foglalkoztatás éves növekedése elsősorban a versenyszférához köthető.

Az elemzők a kedden közöltnél valamivel alacsonyabb munkanélküliségi rátára számítottak, s átmenetileg a foglalkoztatás mérséklődését várják, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a foglalkoztatás éves növekedése elsősorban a versenyszférához köthető.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint a 2011 novemberével kezdődött 3 hónapban a munkanélküliek száma 475 ezer fő volt, a 11,1 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal – a mintavétel hibahatárán belül – mérséklődött az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma elérte a 3 816 000 főt, 40 ezerrel többet az egy évvel korábbinál.

Nem okozott meglepetést

Németh Dávid, az ING elemzője az MTI-nek elmondta: nem okozott nagy meglepetést a 11,1 százalékos munkanélküliségi ráta, bár kissé a 11 százalékos várakozás felett volt. Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank vezető elemzője pedig úgy fogalmazott: a várakozásoknál kissé gyorsabban, 11,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta november-január között az előző háromhavi 10,7 százalékhoz képest, de így is enyhe javulás az egy évvel korábbi 11,2 százalékhoz viszonyítva.

Németh Dávid szerint a munkanélküliség enyhe növekedése “szezonális hatás”, minden év elején növekszik az állástalanok száma. Az elemző úgy látja, hogy a munkanélküliségi ráta “beállt” a 10,5-11 százalék körüli szintre, és kicsi az esély arra, hogy 2012-ben csökkenjen.

Németh Dávid az év végére 10,7 százalékos munkanélküliségi aránnyal számol. Úgy vélekedett, hogy az adóváltozások okozta esetleges elbocsátásokat az alacsonyabb képzettségűek körében, valamint a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatának hatásait a Start munkaprogram ellensúlyozni tudja, de a két hatás “kiolthatja” egymást, így nem várható a foglalkoztatás bővülése. Az ING elemzője pozitívumnak nevezte a foglalkoztatottak számának – éves összehasonlításban – 40 ezres növekedését. Suppan Gergely jelezte, hogy a foglalkoztatottak száma 34,7 ezer fővel csökkent az október-decemberi periódushoz képest, amit részben a szezonalitás, részben a mérséklődő közfoglalkoztatás okozhatott. Az előző háromhavi átlaghoz viszonyítva a munkanélküliek száma 15,7 ezerrel nőtt, míg 700-zal az egy évvel korábbihoz képest.

Hullámvasútban a munkanélküliség

A Takarékszövetkezeti Bank vezető elemzője arra számít, hogy a következő hónapokban a szezonális hatások, illetve a nagyobb elbocsátások – a Malév, a Nokia, a közszféra és a Budapest Airport – miatt a foglalkoztatás mérséklődhet, majd idén márciustól újra emelkedhet.

Az elemző várakozásai szerint az év elején a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékig nőhet, majd a nyári hónapokban 10,5-10,6 százalékra mérséklődhet. Tavaly éves átlagban 10,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta, idén 10,8 százalékra számít az elemző. A lassuló gazdasági növekedés miatt a foglalkoztatás növekedése a korábban vártnál lassabb, míg a munkanélküliség kissé magasabb lehet. A munkaerőpiacon további nehézséget okozhat a minimálbérek jelentős mértékű emelése, ami növelheti az elbocsátásokat, illetve a szürke és feketegazdaság felé terelhet egyes gazdasági szereplőket.

“Kedvezőtlen külpiaci környezet”

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményben kifejti, hogy a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése továbbra is leginkább a versenyszférához köthető, de kisebb mértékben az új közmunkaprogramok hatása is érezhető. Az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött a foglalkoztatói szándék. A tárca megállapítása szerint “az a tény, hogy másfél éve kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már tendenciának tekinthető”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik