Gazdaság

Az Erste Magánnyugdíjpénztár bedobja a törölközőt

Fülöp Attila
Fülöp Attila

2012. 02. 20. 15:13

Végelszámolják a magánpénztári ágazatot. Az önkéntes nyugdíjpénztári ágazat tovább működik, sőt, dinamikusan bővül.

Korábban a témában:

Az Erste Nyugdíjpénztár vezetősége a magán-nyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a gazdaságos működtetés ellehetetlenítése miatt azt a javaslatot tette a közgyűlésnek, hogy kezdeményezze a magán-nyugdíjpénztári ágazat végelszámolással történő jogutód nélküli megszüntetését 2012. július 1-jével – olvasható a társaság közleményében.

Mohr Lajos ügyvezető igazgatója elmondta: a tavaly év végi törvényi változások kényszerhelyzet elé állítják a piac szereplőit. Mivel az új szabályozás értelmében a befizetések továbbra is az állami alapba folynak, a magánpénztáraknak nincs bevételük, amiből működhetnének.

Emiatt az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatának működtetése hosszú távon nem tartható fenn, csak abban az esetben, ha a pénztártagok önkéntesen támogatnák az ágazat működését, ami viszont nem elvárható. A nyugdíjpénztár a hónap végéig tájékoztatja tagjait a jogszabályi változásokról, az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés lehetőségéről és a végelszámolásról.

Mohr Lajos hozzátette: az Erste Nyugdíjpénztár önkéntes pénztára továbbra is működik, sőt bővíti tevékenységét. Már csak azért is, mert az öngondoskodás fontossága újra a figyelem középpontjába került. Az önkéntes pénztári megtakarítások népszerűsége érezhetően nő az utóbbi időben.

A befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény (maximum 100 ezer forint), a magas és kamatadó-mentes elérhető hozam, a megtakarítás örökölhetősége és az alacsony költségek komoly vonzerőt jelentenek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.