Gazdaság

Új vezető érkezik az MKB élére

Erdei Tamás távozik az MKB éléről, utódja várhatóan Simák Pál vezérigazgató-helyettes lesz. A hírt az MTI információi szerint szerdán jelentik be a dolgozóknak. Az MKB nem kívánta kommentálni az értesülést.

Simák Pál 2008 óta az MKB vezérigazgató-helyettese és igazgatósági tagja. A szakember 2000-től 2007 végéig a McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cég budapesti irodájának tagjaként vett részt, illetve vezetett különféle projekteket, zömében a pénzintézeti területen. A McKinsey-nél töltött évek alatt több MKB-projekten is dolgozott, ezek egyike a Konzumbank integrációja volt. Felügyelete alá tartozik a számvitel, a kontrolling, a stratégia és üzletpolitika, valamint a humánpolitika.

Erdei Tamás több ciklus óta az MKB elnök-vezérigazgatója, igazgatósági elnöki mandátumát legutóbb a bank 2011 márciusában megtartott rendkívüli közgyűlésén hosszabbították meg újabb három évvel, ahogy a testület három tagjának lejáró mandátumát is.

Az MKB 2010-ben tetemes, csoportszinten 117,8 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el a nemzetközi számviteli standardok (IFRS) szerint. Az MKB főtulajdonosa, a BayernLB az idén január végén 62 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, ennek eredményeként a bank alaptőkéje 23,2 milliárd forinttal 43,94 milliárd forintra nőtt, 38,8 milliárd forint pedig tőketartalékba került. A bank szavatoló tőkéje ugyanis – alapvetően a deviza alapú kölcsönök végtörlesztése miatt megképzendő, a korábbi várakozásokat meghaladó céltartalék-képzés miatt – a 2011. december 31-től 2012. január 30-ig terjedő időszakra számítottan, átmenetileg a szabályozói tőkekövetelmény 50 százaléka alá süllyedt.

A német BayernLB, a magyar MKB Bank anyabankja januári közleménye szerint veszteséggel zárta a tavalyi évet, amelyet a magyar leánycégénél keletkezett leírásoknak tulajdonít. A leírások – egyebek között – a magyarországi bankadó miatt keletkeztek, erről pontos, hivatalos közlés április végére születhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik