Gazdaság

Malév: közeleg a felszámolás

Első körben a munkavállalókat fizetik majd ki. A cég összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot.

Napokon belül elrendelheti a bíróság a Malév felszámolását, ha döntés születik a légitársaság fizetésképtelenségéről – közölte a cég rendkívüli vagyonfelügyelője. Varga Jenő szerint az csak később derül ki, hogy meghívásos pályázaton vagy nyilvános eljárásban kínálják fel a vagyonelemeket. A jelenlegi különleges eljárásban a csődtörvény a szokásosnál jóval nagyobb mozgásteret ad a felszámolónak ennek eldöntésében.

Ami biztos: elsőként a munkavállalók juttatásait kell kifizetni, ezt követően a garanciával rendelkező hitelezőket és csak a sor végén a részvényeseket, tulajdoni hányaduk arányában. A Malév kisebbségi, 5 százalékos tulajdonosa a Vnyesekonombank, az orosz hitelintézet korábban finanszírozta is a légitársaságot.

A Malév összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot, beleértve a Vnyesekonombank 120 millió euró követelését. A kötelezettségekből összesen 25 millió euró a lejárt szállítói tartozás, ebből a Budapest Airportnak 14 millió euróval tartozik a fuvarozócég.

A Malév márkanév a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyik leányvállalata, a Malév Vagyonkezelő Kft. tulajdona, így annak értékesítéséről nem dönthetnek. Ma az is kiderült, hogy a Malév 2600 munkavállalójából 2080-at bocsátanak el csoportos létszámleépítéssel. Egyébként rendhagyó módon, fizetett hirdetés útján köszöntek el az utasoktól a társaság alkalmazottai. A hirdetés a Metropol napilap hátsó oldalán jelent meg pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik