Gazdaság

Így csökkentheti a törlesztőrészletét

A devizahitelesek 2012 végéig léphetnek be az árfolyamvédelmi-rendszerbe. Nálunk kiszámolhatja, mennyi lenne a havi törlesztőrészlete az árfolyamgáttal!

A kormány a szerdai ülésén elfogadta az árfolyamgát intézményének módosítását a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak megfelelően. A devizaalapú jelzáloghitel-adósok, valamint a devizaalapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. A törvényjavaslatot a kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek. A hatálybalépés után az ügyfelek a pénzügyi intézményeknél jelezhetik belépési szándékukat a programba.

Az FN24-en – a Bankometer.hu portál kalkulátorával – Ön is kiszámíthatja, hogy mennyi lenne a törlesztőrészlete, ha az árfolyamrögzítést választja. A szimulátor a törlesztőrészlet mellett azt is megmutatja, hogy a hitel teljes költsége a futamidő végéig mennyivel változik, ha valaki belép az árfolyamgátrendszerbe.

Az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig biztosítják. Így az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az FN24-gyel.

A havi törlesztőrészlet árfolyamgát feletti részének kamattörlesztésre eső hányadát a hitelező és az állam megtéríti, így a gyűjtőszámlára csak a tőketörlesztés árfolyam-különbözete kerül. Az adósnak a gyűjtőszámlán esetlegesen felhalmozódó hitelösszeget 2017 júliusától kell visszafizetnie a pénzügyi intézmény, illetve jogszabályok által megállapított havi törlesztőrészlet megfizetésével. A gyűjtőszámla kamata a BUBOR-hoz igazodik.

Mint arról már korábban írtunk: elemzők szerint az árfolyamgát csak haladékot ad a devizahiteleseknek, ugyanis utólag kell majd fizetniük.

Egy 5 évvel ezelőtt felvett, 5 millió forintos, svájcifrank-alapú hitel kezdeti törlesztőrészlete 43 ezer forint volt – írta le korábban a Hír24, hogy milyen lesz az árfolyamgát a gyakorlatban. Mostanra (250 forintos árfolyamon) a kamatemelkedés hatásának is köszönhetően mintegy 80 ezerre nőtt. Ha jön az árfolyamgát, 51 ezer forint körülire csökken a havi részlet. De az árfolyamgát feletti csaknem 29 ezer forint nem mind növeli a tartozást. Ebből csak a tőkerész fog a tőkeszámlán gyűlni, a példaként említett esetben a teljes törlesztőrészletnek csak 12 százaléka a tőketörlesztés, a többi kamat. Tehát a 29 ezer forintból 25 ezret a bank és az állam fizet. És egyelőre csak 3400 forint gyűlik tartozásként a tőkeszámlán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik