Gazdaság

A kormány már ismeri a bankok ajánlatát

Elkészült a Magyar Bankszövetség javaslata a jelzáloghitelesek terheinek enyhítésére, de a részletek csak a kormány visszajelzését követően lesznek ismertek.

A szakmai szervezet elnöksége tegnap küldte el javaslatát Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. A részletekről a szervezet nem ad tájékoztatást mindaddig, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja – közölték a témában kiadott közleményben.

Így egyelőre annyi tudható, hogy a „javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét; a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak. A javasolt intézkedések egyes elemei szorosan összefüggnek, a lakossági devizaadósok széles körére kiterjednek, így a Bankszövetség a javaslatcsomag elemeit csak együttesen tekinti kezelhetőnek” – áll a közleményben.

Korábban a Magyar Nemzet közölt – egyelőre meg nem erősített – részleteket az elképzelésekről, amely szerint az ősz óta elérhető árfolyamrögzítés feltételeit változtatnák oly módon, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó tartozás egy részét kellene csak 2015-től visszafizetni, a másik részét a bank átvállalná. Felmerült továbbá a lap információi szerint, hogy a gyűjtőszámlán a fix árfolyam (svájci franknál 180, eurónál 250, jennél 2 forint) és az aktuális árfolyam közötti különbségből adódóan felhalmozódó összeg után nem számítanának fel kamatot.

Az árfolyamrögzítést október közepéig ezernél is kevesebben választották. A csekély érdeklődés oka a pénzintézetek korábbi nyilatkozatai szerint elsősorban a végtörlesztés lehetőségének biztosítása volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik