Gazdaság

Leállt a rákgyógyszerekkel a Richter

Bogsch Erik, a gyógyszergyártó cég vezérigazgatója szerint veszélybe kerül az ellátás biztonsága is.

Magyarországon idén 15-20 százalékos forgalomcsökkenéssel számol a Richter Gedeon Nyrt., összességében pedig stagnálást vár – közölte a gyógyszergyártó vezérigazgatója. Bogsch Erik az idei kilátásokról azt mondta: Magyarországon 20 százalékos mértékben csökkenhetnek a bevételek, és vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyeknek a hatása még nem látható. Az egészségügyi kormányzat intézkedései visszafordíthatatlan károkat okoznak a magyarországi működésben, ami a gazdaságra is rendkívül negatív hatással van. A vezérigazgató szerint a Richter magyarországi tevékenysége a 2000. évi szintre esik vissza.

A gyógyszergyár felhagyott az onkológiai készítmények gyártásával és kivont készítményeket is. Ez a mintegy egymilliárd forintos bevétel kiesése mellett munkahelyek elvesztését vonja maga után. Veszélybe kerül az ellátás biztonsága is, amit – Bogsch Erik szavai szerint – “már most is látunk”. A vezérigazgató hozzáfűzte: a külön terheket a magyarországi gyártók fizetik meg, akik pedig csak gyógyszer-kereskedelemmel foglalkoznak Magyarországon, azok mentesülnek alóla.

Az idei várakozások részleteit ismertetve a vezérigazgató elmondta: Oroszországban 0-5 százalék, Ukrajnában 5, Lengyelországban 5 százalékos forgalombővüléssel számolnak, míg Romániában stagnálást várnak. A konszolidált árbevétel tavaly 12,4 százalékkal 309,34 milliárd forintra emelkedett, Magyarországon a cég 35,62 milliárd forint árbevételt ért el, ami 5 százalékkal haladta meg a 2010. évit.

“Sok nehézség ellenére eredményes volt a 2011. év” – mondta Bogsch Erik. Először lépte át a társaság az egymilliárd eurós árbevételt, az üzemi szintű nyereség szinten maradt, miközben az adózott nyereség csökkent. Tavaly az árbevétel euróban 10,7 százalékkal 1,105 milliárd euróra emelkedett. Az adózott nyereség 23,8 százalékkal 49,26 milliárd forintra csökkent, az üzemi szintű nyereség pedig lényegében nem változott az előző évhez képest, 62,62 milliárd forint volt 2011-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik