Gazdaság

Külföldre vándorol a brutális mennyiségű gyógyszerpénz

A gyógyszertámogatások 75%-a, azaz 255 milliárd forint távozik az országból az importtermékek támogatásán keresztül - mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója.

Magyarországon a legnagyobb hozzáadott értéket az ipari ágazatok között a gyógyszeripar adja, ennek ellenére veszélyben a magyar gyógyszeripari kutatás-fejlesztés – utalt előadása címére Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke a Napi Gazdaság innovációs konferenciáján.

A hazai vállalati k+f-költések felét a gyógyszeripar adja, miközben a termelő szférában egyedül a gyógyszeripar fizet különadót – fogalmazott.

Az elmúlt évtizedben a Richter részesedése a magyarországi piacból jelentősen csökkent. A hazai gyártók piaci része is fokozatosan csökkent a magyar piacon az elmúlt két évtizedben; a legutóbbi adatok szerint a forgalom 23, a volumen 40 százalékát képviselik a magyar cégek.

Miközben a hazai gyógyszerpiac forgalmát tekintve lényegében stagnált, egyes, főleg külföldi támogatott termékek forgalma jócskán 10 százalék fölötti bővülést mutat. A gyógyszertámogatások 75 százaléka, 255 milliárd forint távozik az országból az importtermékek támogatásán keresztül – márpedig nem biztos, hogy a magyar költségvetés jelen helyzetében az állam ezt megengedheti magának Bogsch Erik szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik