Poszt ITT

Először osztják ki az Aranyanyu díjakat

Ma adják át a Richter Aranyanyu díjat. Az elismerést olyan köztünk élő hősnők - egészségügyi dolgozók, orvosok, pedagógusok - kapják, akik szinte láthatatlanul dolgoznak értünk. Rácz Zsuzsa írónőt kérdeztük.

Ki találta ki ezt a díjat?

Az Aranyanyu Díj ötlete az enyém, a Richter Gedeon Nyrt.-vel együtt alapítottuk az idén. Régi álmom volt egy olyan díjat létrehozni, amellyel elsősorban a klasszikus női segítő pályákon, az oktatás és az egészségügy területén dolgozó nőket díjazhatjuk, hiszen munkájuk nélkül megállna az életünk.

Kikre lehetett szavazni?

Három kategóriában, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvosnő kategóriában lehetett jelölni bárkit. Egy hónap alatt több mint négyszáz Aranyanyu-jelölés érkezett, közülük választottunk kategóriánként 5-5 döntőst, rájuk lehetett szavazni a femina.hu-n. Heten kapják meg ma este a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó 200 ezer forintos elismerést.

Miért tartod fontosnak ezt a díjat?

A nők munkájának, társadalmi szerepének jelentőségére szeretnénk felhívni a figyelmet, és megadni nekik a méltó elismerést. Az egészségügy és az oktatás területén nagyon sok nő dolgozik, akikre rábízzuk a gyerekeinket, rábízzuk saját megunkat, munkájukat mégsem övezi kellő anyagi és erkölcsi elismerés. Ezen szeretnénk változtatni a hagyományteremtő céllal létrehozott Aranyanyu Díjjal.

Min dolgozol mostanában? Írsz-e majd a díjazottakról?

Most elsősorban ezen dolgozom, mert bazi nagy munka ezt összehozni. Egyszer szeretnék írni egy riportkötetet erről a rengeteg fantasztikus hősnőről, akiket megismerek a Terézanyu-Klubokban és most az Aranyanyu Díj kapcsán, illetve annak is örülnék, ha az ő írásaikat – mert a legtöbben nagyon jól írnak- tudnánk megjelentetni kötetben. Egyébként ha lesz szusszanásnyi időm, a Go go Kovácsné munkacímű regényemen dolgozok majd, ami arról szól, hogyan lehet egyszerre kb. 7 nő életét élni…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik