Gazdaság

Megéri a pénzét a Facebook?

A Facebook gigantikus, hogy mennyire azzal most szembesülhettünk először.

A cég tőzsdére igyekszik és az ehhez szükséges papírmunka részeként először tett nyilvánossá működési adatokat.

Először is, hogy 845 millió felhasználója van hivatalosan. Ennek az adatnak a hitelessége a lényeg, eddig csak különböző elemző cégek becsléseire lehetett hagyatkozni. A következő, hogy a Facebook pénzügyi mérlege vastagon pozitív. Minden negyedévében mind üzemi eredményét, mind pedig nettó pénzügyi mutatói tekintve. Ez pedig különösen fontos egy ilyen erősen marketing, kutatás-fejlesztés, és infrastruktúra-igényes iparágban – mondja a Hír24-nek Somi András a KBC Equitas vezető elemzője.

A cég üzemi eredménye 2,3 milliárd dollár, ami nettó1 milliárdos profitot jelent, amely ha nem is kiemelkedő, de igen jó eredmény. A Facebooknak az egy felhasználóra jutó bevételi mutatóiban kell fejlődnie. Ez jelenleg 4,4 dollár, ami jócskán elmarad a Google közel 36,5 dolláros mutatójától, illetve az e-commerce óriás eBay 60 dolláros eredményétől. A Facebooknak sem kell nagyon aggódnia, ezen mutatója is 35 százalékos fejlődést mutat az elmúlt évben. Hatalmas tartaléka és megoldandó kérdése a Facebooknak a mobilos megjelenés – mondja Somi András. A 400 millió mobilos felhasználóból egyelőre ugynanis nincs reklámbevétele.

A céggel szembeni legfőbb kihívás mégis, hogy képes-e tartani saját magával a lépést. Egyfelől a felhasználói számok növekedésében, illetve sikerül-e egyre relevánsabb hirdetési rendszert üzemeltetnie. Ezzel arányosan pedig az egy felhasználóra jutó bevételét növelnie – összegez Somi András vezető elemző.

Fizessen a Facebook!
Sokakat bosszantanak a csillagászati összegegek és felróják, miért nem részesedhetnek a Facebook sikeréből, hiszen ők maguk is hozzájárultak. Egyikük konkrétan azt indítványozza minden felhasználó kapjon legalább egy részvényt. Hogy ezt kifejezzék: küldjetek egy „Z”-t Zuckerbergnek.

A beadványból kiderült, az idén még mindig csak 27 éves alapító nem veti meg az élet örömeit. Magángéppel utazgat, és fizetése is 500 ezer dollár, amely lényegesen magasabb, mint a konkurens vezetők jellemző keresete. Larry Page és Sergey Brin a Google-nél harmad ennyit fizetnek ki maguknak. (Ezen a gyakorlaton éppen jövőre a kibocsátás után változtatni akar Zuckerberg és 2013-tól 1 dolláros fizetésért fog dolgozni, követve a Steve Jobs hagyományát.)


Az alapvetően pénzügyi irat érdekes fejezete Zuckerberg manifesztuma is. A The Hacker Way szerint, bár a hacker a többség számára negatív jelentésű, Zuckerberg szerint valójában olyan ember, akik idealista és csak jobbá teszi a világot. A hacker szerint semmi sem befejezett, minden javításra szorul. Még akkor is, ha valaki azt állítja lehetetlen.

Az elvégzett munka a tökéletesnél is jobb!” – áll a fiatal milliárdos irodáinak falán. A gyakorlati megközelítés mindennél fontosabb. Bepillantást enged a cég életébe, amelyben fontos szerepet kap a saját projektek támogatása, amelyeket minden hónapban megszavaztatnak. Ennek eredményeként született a Timeline is.

Sőt, a nem programozói munkakörben dolgozókat is elküldik egy „kiképzőtáborba” (Bootcamp), ahol megtanulják értelmezni a kódokat és fejlesztői eszközöket, hogy ne váljon ketté a vállalat gyakorlati és elméleti emberekre.

A kibocsátás sok részlete továbbra sem ismert, ám a jelenleg 75-100 milliárd dollár közé taksált cég értékéhez képest az 5 milliárd dolláros részvénykibocsátás egyáltalán nem jelentős. Amennyiben pedig az értékelés helyesnek bizonyul Mark Zuckerberg az eddiginél is gazdagabb emberré válhat, hiszen a részvények majdnem 28,4 százalékát magánál tartaná, amivel közel 30 milliárd dollárosra nőne személyes vagyona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik