Gazdaság

Az induló és a növekedő vállalkozásokat is segíti a kormány

Pályázati úton választanak ki tíz tőkealap-kezelőt. Az általuk végrehajtott befektetések mintegy 41 milliárd forintnyi beruházást eredményezhetnek 2015 végéig.

Társadalmi egyeztetés indult az Új Széchényi Kockázati Tőkeprogramok elnevezésű pályázatok tervezeteiről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. A pályázati kiírásokhoz kapcsolódó véleményeket 2012. január 29-ig várják az Új Széchenyi Terv honlap partnerségi aloldalán. A konstrukciók célja, hogy az induló és növekedési életszakaszban lévő, Magyarország területén, ugyanakkor a közép-magyarországi régión kívül székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások piacon maradását és fejlődését javítsa – áll a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleményében.

Az egyeztetések során lehetőség van a civil és szakmai szervezetek bevonására már a tervezés időszakában. A Partnerségi Fórum használatával a beérkezett vélemények azonnal elérhetővé válnak a honlapon, és lehetőség nyílik arra is, hogy a partnerek megismerjék egymás véleményét. Az egyeztetés teljesen nyitott, azaz a regisztrációt követően bárki hozzászólhat a tervezetekhez. Az egyeztetési időszakot követően a beérkező véleményeket összesítik és továbbítják az irányító hatóságoknak.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Programok pénzügyi eszközök típusú, visszatérítendő támogatásai keretében az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok – „Közös Magvető Alap Alprogram”, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok – „Közös Növekedési Alap Alprogram” véleményezhető január 29-ig.

A konstrukciók célközönsége a kockázati tőkealap-kezelők, akikhez befektetésekért lehet majd fordulni. A pályázatok keretében tőkealap-kezelőket választanak ki: 4 a „magvető alap” és 6 a „növekedési alap” kezelésére, összesen 28,5 milliárd forint keretösszegben. Minden befektetés esetében legalább 30 százalékos arányban magánbefektetői forrásokat is bevonnak, amely további, közel 12,5 milliárd forintot jelent, így a 10 alapkezelő által végrehajtott befektetések összesen mintegy 41 milliárd forintnyi beruházást eredményezhetnek 2015 végéig.

A pályázatok célja, hogy az induló és növekedési életszakaszban lévő vállalkozások piacon maradását és fejlődését javítsa. A konstrukció lényege, hogy a kockázati tőkealapok befektetéseik útján támogassák elsődlegesen azokat az innovatív vállalkozásokat, amelyek tartós forráshoz juttatása elengedhetetlen a sikeres gazdálkodásuk érdekében. Az induló és növekedési életszakaszokban lévő kis- és középvállalatoknál jelentkezik a legintenzívebben a tőkehiány, hiszen ezek a vállalatok a legritkábban hitelképesek, ezért szükséges államilag támogatott pályázatok keretében a vállalatok tőke jellegű forrásokhoz juttatása és a magánbefektetők részvételének ösztönzése a finanszírozásban.

A tőkebefektetéssel a kockázati tőkealap tulajdonrészt szerez egy adott vállalkozásban, azonban az alapkezelő szerepe általában nem merül ki a tőke biztosításában, hanem részt vállal a vállalkozás irányításában is. A kockázati tőkebefektetés időtávja általában 3-7 év, ezt követően a tőkerész eladásával vonul ki a cégből a befektető alapkezelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik