Gazdaság

Oszkó: a magyar államadósság szintjét sokan irigyelhetnék

A magyar államadósság szintjét és az alacsony államháztartási hiányt több ország is irigyelhetné - jelentette ki a Magyar Hírlapnak Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

A napilap keddi számában megjelent cikk szerint Oszkó Péter úgy vélte, nincs más megoldás, mint a Nemzetközi Valutaalappal való (IMF) megállapodás. A tervezett kölcsön nagyságát illetően azt mondta: akkora összeg kell, aminek hallatára mindenki hátradől, és megnyugszik. Hangsúlyozta: “az ilyen alapokon nyugvó gazdaságot lehet finanszírozni a piacokról.”

Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére miért lebegtetnek uniós szankciókat hazánkkal szemben, azt felelte: azok a számok, amelyeket Magyarország elért, átmeneti intézkedéseknek köszönhetők, azt azonban nem tudni, mi lesz 2013-ban.

A volt pénzügyminiszter szerint az idén mintegy 400 milliárd forintos kiigazítás szükséges a költségvetésben. Ugyanakkor „sok helyen” nyomás van a büdzsén, de a kiigazítás szerinte csak kormányzati szándék kérdése. Oszkó Péter úgy tartja: a hitelminősítőknél 2012-ben biztosan nem jutunk vissza a befektetésre ajánlott kategóriába, ám 2013-ban kitörhetünk a bóvliból – olvasható a Magyar Hírlapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik