Belföld

Orbán: az ország erősebb, mint azt sokan sugallják

A kormányfő érveket kért Brüsszeltől, és úgy véli, az Európai Bizottság a múltat bírálja a túlzottdeficit-eljárással.

Magyarország kész megvitatni az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kifogásait az új alaptörvényével szemben, de érveket vár, nem pedig politikai véleményt. Ha pedig az érvek az unió részéről meggyőzőek, hogy jobb azt a vonalat elfogadni és követni, akkor nincs ok arra, hogy ne úgy tegyünk. Erről a miniszterelnök beszélt külföldi újságíróknak.

Megítélése szerint a piacok sokkal derűlátóbbak Magyarországgal kapcsolatban, a gazdaság alapjai sokkal erősebbek, mint azt sokan sugallják. Hangsúlyozta: az ország azután is a piacról akarja finanszírozni magát, hogy az IMF-fel végül aláírják a megállapodást.

Fontosnak nevezte a kormány és a gazdaság számára, hogy ne csak a Nemzetközi Valutaalaptól, hanem a piactól is világos jelzést kapjon. Amint Magyarország meg tud maradni a pénzpiacon, és biztosítja a pénzügyi hátteret az IMF-fel kötött egyezménnyel, a kormány a gazdasági növekedésre összpontosíthat – hangsúlyozta Orbán Viktor.

“A legjobb forgatókönyvem az, ha egy hónap elteltével a magyar gazdasággal kapcsolatban nem az lesz a fő téma, hogyan finanszírozzuk a gazdaságot, hanem az, hogy milyen sikeres lehet a növekedési terv” – idézte a kormányfőt a Reuters.

“Csak a múltat kritizálták” – utalt Orbán Viktor az Európai Bizottság szerdai, a túlzottdeficit-eljárás kapcsán tett bejelentésére, mivel a bizottság kifogásai a kormányfő szerint a 2010 és 2011-es költségvetetési hiánnyal kapcsolatosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik