Gazdaság

Orbánék az autóiparban és gépgyártásban látnak fantáziát

Jelenleg mintegy harminc potenciális nagyberuházásról folytat egyeztetést a kormányzat - mondta Becsey Zsolt külgazdaságért felelős miniszterelnöki megbízott a Magyar Hírlapnak.

A napilap hétfői számában olvasható interjúban Becsey Zsolt közölte: nem mindegyik nagyberuházás látványos, ezres munkahelyeket ígérő fejlesztés, de számos esetben újbóli befektetésről van szó, vagyis az itt megtelepedett vállalatok jól érzik magukat, tovább szélesítik termelőkapacitásukat.

Mint mondta, konkrétumokat nem árulhat el addig, amíg meg nem állapodnak az érintett cégekkel, ám az nem titok, hogy leginkább az autóiparban és az elektronikaigép-gyártásban érdekelt vállalatokról van szó. A kör folyamatosan bővül, jelentős mezőgazdasági-élelmiszer-ipari beruházás előkészülete is zajlik.

Becsey Zsolt szerint egy új IMF–EU-hitelkeret pozitívan befolyásolhatja Magyarország külföldi megítélését, és idecsalogatja a működő tőkét, hogy teljes körűen biztosított az állam finanszírozása.

Emellett fontos, hogy két éve pozitív Magyarország a külső finanszírozási mérlege, a magyar áruexport például négyszerese a görögnek, tehát erősek a fundamentumok – mondta.

A kormányfői megbízott elmondta azt is, hogy a külföldi befektetők jelenlétével elkerülhetjük a recessziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik