Gazdaság

Megbüntetheti az unió Magyarországot

Az Európai Bizottság a szerdai ülésén annak megállapítását fogja kérni a tanácstól, hogy Magyarország nem teljesítette a pénzügyminiszteri tanács 2009 nyáron hozzá intézett ajánlásait a túlzott mértékű költségvetési hiány kiigazítására.

Kapcsolódó cikkek

A testület szerint Budapest nem teljesítette a pénzügyminiszteri tanács 2009-es ajánlásait,ezért  2013-ra ismét a referenciaként meghatározott 3 százalék fölé emelkedhet az államháztartás hiánya  – írja a Bruxinfora hivatkozva a portfolio.hu.  Várhatóan annak kimondását kéri a Tanácstól, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós pénzügyminiszterek (ECOFIN) 2009 nyarán tett ajánlásait. Ha az ECOFIN minősített többséggel elfogadja a bizottsági értékelést, a dosszié visszakerül a Bizottsághoz, amely saját hatáskörben két dolgot tehet.

Egyrészt új ajánlásokra tehet javaslatot a Tanácsnak, másrészt szankcionálhatja az országot, mégpedig a kohéziós alapból járó kifizetések felfüggesztésének kezdeményezésével. Magyarországra – nem eurózóna tag lévén – nem vonatkoznak a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag szankciós rendelkezései, amelyek korábbi és automatikusabb szankciókat tesznek lehetővé az előírt költségvetési pályáról letérő országok büntetésére.

Vagyis a legsúlyosabb szankció ebben az esetben a kohéziós alapok kifizetéseinek az átmeneti felfüggesztése. Ezt viszont eddig még soha nem alkalmazta a Bizottság egyetlen tagországgal szemben sem – írja lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik