Gazdaság

Már 2010 óta gyártják a vészforgatókönyveket

Az eurózóna szétesése komoly kihívás elé állítaná a devizakereskedésre szakosodott brókerházakat is, egyesek ezért már 2010 közepe óta készülnek vészforgatókönyvekkel.

A színfalak mögött már gőzerővel dolgoznak a nagy londoni devizakereskedő házak és brókercégek az eurózóna esetleges szétesése vagy egy övezeti tagország kiesése okozta hatásokat tompítani hivatott vészforgatókönyvön − idézi a Napi Gazdaság a Reuterst.

Az iparág legjelentősebb bankjai, elszámolóházai és internetes kereskedési platformokat üzemeltető társaságai az euró eltűnése vagy átalakítása esetén a lehető leggyorsabb átállásra próbálják felkészíteni rendszereiket.

Figyelembe véve, hogy a napi négyezermilliárd dolláros forgalmat bonyolító devizapiacon a dollár után az euró a leginkább keresett pénznem, a lépés nem túl meglepő. Tavaly év végi sajtóértesülések szerint már a brit jegybank is hasonló vészforgatókönyvvel rukkolt elő a kormányzat számára. A Reutersnek nyilatkozó pénzintézetek közül néhánynál már a görög államcsőd rémének 2010 közepi felsejlése óta készülnek az euróövezet esetleges széthullására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik