Gazdaság

Szijjártó: a leminősítés nem a magyar gazdaság valós teljesítményéről szól

A kormányfő szóvivője szerint a miniszterelnök már korábban megmondta, hogy "újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben".

A valós gazdasági folyamatok semmilyen módon nem indokolták Standard & Poor’s leminősítését, ez jóval inkább az euró válságáról szól, mint Magyarországról – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi hitelminősítő szerda este megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök egy korábbi interjúban már világossá tette, hogy december közepén egy újabb spekulációs támadás várható Magyarországgal szemben. “Ezeknek a spekulációs támadásoknak az az egyik sajátja, hogy általában hitelminősítői döntések környezetében szoktak előfordulni” – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még szerda este reagált a leminősítés hírére. Közleményükben azt írták: az S&P mostani döntése jól láthatóan nem a magyar gazdaság és pénzügyi rendszer tényeinek értékelésén alapul, hanem a dollárövezet erősödésében és az eurózóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik