Gazdaság

Elemzők: Fájni fog, de nem annyira

A londoni elemzők szerint lesznek negatív hatások, de "nem hatalmas mértékűek".

A leminősítés “konstruktívabb párbeszédre”
késztetheti Magyarországot (Fotó: AFP)

A befektetési ajánlású magyar adósosztályzat immár két hitelminősítő által bejelentett megvonásának várható technikai következményei “negatívak lesznek, de nem hatalmas mértékben” – jósolták csütörtök hajnali helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai csütörtök hajnali értékelésükben azt valószínűsítették, hogy a Standard & Poor’s lépése nyomán előállt helyzetben a magyar eurókötvények esetleg kikerülhetnek a befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexekből, ami potenciálisan bizonyos mértékű kényszereladásokhoz vezethet.

A Barclays Capital londoni elemzői “iránymutatásként” közölték, hogy a ház BarCap US IG Credit indexét követő alapok hozzávetőleg 2500 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek – a névben az IG (Investment Grade) utal arra, hogy befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexről van szó -, és mivel Magyarország súlya ebben az indexben 0,2 százalék, ez elvileg néhány milliárd dollárnyi kötvény potenciális kényszereladását jelentheti befektetési ajánlású papírokat tartó kötvénybirtokosok részéről.

Reálisan megítélve azonban e befektetők kezén valójában ennél kevesebb magyar kötvény is lehet, mivel elképzelhető, hogy Magyarország alacsony súlya miatt a vásárlók egy része már kiszállt ezekből a pozíciókból – fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői.

A ház közgazdászai a helyi piacon forgó kormánykötvények esetében “elhanyagolható” technikai hatást jósoltak csütörtök hajnali előrejelzésükben, mivel megítélésük szerint ezek a kötvények kevés, hitelminősítői besorolásokat iránymutatásként követő portfolióbeáramlást vonzottak. A Barclays Capital szerint ezért valószínűtlen, hogy két – vagy akár három – befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzat kötvényeladásokhoz vezetne a magyar állampapírokat tartó külföldi befektetők részéről, hacsak “a minősítési döntésekből a befektetők nem tudnak meg valami teljesen újat a magyarországi alapmutatókról”.

A Barclays Capital szerint a leminősítés “konstruktívabb párbeszédre” késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata is, hogy a magyar kormány esetleg megpróbál külső pénzügyi támogatás nélkül boldogulni, további, “nem szokványos” gazdaságpolitikai intézkedésekhez folyamodva, illetve a hivatalos devizatartalékokból merítve.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában azzal kapcsolatban, hogy a Moody’s előzőleg megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, azt mondta, hogy hol az egyik, hol a másik uniós tagállamot minősítik le, és “ez időnként bennünket is elér”. Hozzátette, hogy ez ráadásul mindig összekapcsolódik spekulációs támadásokkal, ami Magyarország esetében is így történt, és úgy készül, hogy december közepe után néhány nappal lesz egy újabb támadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik