Gazdaság

Mi fán terem a hitelminősítés?

Európa "AAA"-tól "CC"-ig - Magyarország a középmezőnyben.


Tizenhat a fokozatok száma (Fotó: AFP)

Az EU-tagországok államadós-besorolási skálája a nagy nemzetközi hitelminősítőknél jelenleg a lehetséges legjobb “AAA”-tól a világ legrosszabbjának számító “CC”-ig összesen 16 fokozatot ível át, és így az Európai Unió jelenleg a világ nagy gazdasági erőcentrumai közül a legtarkább képet mutatja a szuverén adósosztályzatok alapján.

Magyarország Portugália mellett

E csoporton belül Magyarország a középmezőnyben jár, tekintetbe véve, hogy két hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a szerda este bejelentett leminősítés óta a Standard & Poor’s a magas osztályzatú adósságpapírokra szakosodott kötvényalapok szempontjából már nem befektetési ajánlású “BB/Ba” sáv felső szélén, a Fitch Ratings pedig a befektetésre ajánlott “BBB” kategória alapszintjén tartja nyilván a magyar államadósságot.

Az EU-ban Magyarországon kívül Romániára, Lettországra, Portugáliára és Írországra tart érvényben befektetésre nem ajánlott besorolásokat egy vagy több hitelminősítő.

Magyarország besorolási szempontból az euróövezeti tag Portugáliával vethető össze, ez utóbbi országot ugyanis szintén két hitelminősítő – a Fitch és a Moody’s – listázza a nem befektetési ajánlású sávban.

A görögnél nincs rosszabb

A szintén euróövezeti tag Görögország ugyanakkor külön kategória: a görög államadósság “CC” kategóriás besorolása jelenleg a világ legrosszabb szuverén adósosztályzata.

Ezt tükrözi az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport legutóbbi negyedéves összesítése is.

A CMA DataVision jelenleg érvényes listáján a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország a világ legkockázatosabb államadósa, megelőzve olyan országokat, mint Venezuela, Argentína és Pakisztán.

A “nagyok” is félhetnek

Az EU és az euróövezet elit “AAA” klubjának tagjai sem érezhetik azonban teljes biztonságban magukat, mivel ezekre az országokra is ráirányította a hitelminősítők figyelmét a valutaunió adósságválsága.

A Standard & Poor’s e hónap elején negatív kihatású – vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló – felülvizsgálat alá vette tizenöt valutauniós tagállam, köztük az összes “AAA” adósosztályzatú eurótagország adósosztályzatát. Az S&P a lépést azzal indokolta, hogy véleménye szerint “a rendszerszintű stressz” az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésére lefelé ható nyomást gyakorol.

Ha a Standard & Poor’s valóban leminősíti a felülvizsgálat alá vett eurógazdaságokat, a valutaunióban nem maradna egyetlen “AAA” adósosztályzatú tagállam sem. Így elvesztheti elit “AAA” besorolását az európai adóskockázati megítélés alapmércéjéül szolgáló Németország, és a második legnagyobb valutauniós gazdaság, Franciaország is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik