Gazdaság

Simor: nem lehet egy jegybanelnököt “csak úgy” lefokozni

Simor András szerint a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásáról szóló javaslatról is kötelezően konzultálnia kell a kormánynak az Európai Központi Bankkal.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a kormány az összevonásról szóló a javaslatról nem kérte ki az EKB véleményét, de ha kikérte volna, azt a választ kapta volna, hogy ez ütközik az európai uniós alapszerződéssel. Nem maga az összevonás, hanem az, hogy ennek kapcsán nem lehet egy jegybankelnököt lefokozni; a csúcsszervezetet a jegybankelnöknek kell vezetnie – mutatott rá.

Simor András csak “tippelni” tud azzal kapcsolatban, hogy miről szól a kormány által tervezett jegybanktörvény-módosítás. Hozzátette: az alaptörvényből következik a módosítása, hiszen kétharmados, sarkalatos jogszabállyá változtatja, de a törvény szövegén ettől még nem kéne változtatni.

Emlékeztetett, hogy a jegybank számos technikai, szakmai módosítással egyetért, de nem ért egyet a jegybank irányításával kapcsolatos változtatásokkal, és ezekkel a jegybanktörvényt kötelezően véleményező Európai Központi Bank (EKB) sem.

Közölte: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban jelezte, a jegybanknak más, az angolszász modellhez hasonlóan kellene viselkednie, nemcsak az inflációra, hanem a növekedésre is fókuszálnia kellene. Ezzel kapcsolatban kifejtette: ez az elvárás nem következik sem az uniós alapszerződésből és a jegybanktörvényből sem.

Elmondta: a jegybank készíttetett egy saját elemzést arról, hogy mik a hitelezés lassulásának okai, e szerint az ok, hogy a bankok kockázatvállalási hajlandósága alacsony. Ennek kapcsán megjegyezte: az idén a bankszektor durván 40 százaléka lesz veszteséges a mérlegfőösszeg arányát tekintve, és három banknál csoportosul a nyereség túlnyomó része.

Kérdésre válaszolva jelezte azt is, hogy a kormánnyal folytatott eddigi megbeszélésein nem került szóba a jegybanki devizatartalék ügye.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: komolyan még soha nem gondolta arra, hogy lemond a jegybank elnöki posztjáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik