Gazdaság

Matolcsyék máris nekimentek az MNB-nek

A kamatemelés gátolja Magyarország egészséges gazdasági növekedését – ez a véleménye a MNB mai döntéséről a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

A kamatemelés azon túl, hogy akadályozza a gazdasági növekedést, szembe megy az Európai Unió országaiban zajló folyamatokkal. Az Európai Központi Bank mellett az uniós államok központi bankjai is kamatot csökkentenek, ezzel is elősegítve hazájuk gazdasági növekedését. A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a jegybanki kamatemelés elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat érinti hátrányosan, növelve azok versenyhátrányát, és akadályozva őket a saját- és a GDP-növekedés előmozdításában – olvasható a tárca közleményében.

Magyarország alapvető célja, hogy a válság után az unió egyik legversenyképesebb gazdasági környezetét biztosító állama legyen. Ezért konzultált a nemzetgazdasági miniszter korábban már Simor András jegybankelnökkel azokról a monetáris eszközökről, amelyekkel élénkíteni lehet a gazdasági növekedést, hasonlóan a világ nagy központi bankjaihoz, így az Európai Központi Bankhoz, a Fedhez vagy a brit jegybankhoz, a Bank of Englandhez hasonlóan – közölte az NGM.

A kamatdöntésre máris erősödik a forint

Az euró jegyzése 301,40 forintról 300,50 forintra, a svájci frank 247,48 forintról 246,80-ra, a dollár 230,50 forintról 229,90-re, a japán jen pedig 2,9588 forintról 2,9506-ra gyengült.

A forint jegyzése hétfőn és kedden délelőtt euróban 302 forint, svájci frankban 248 forint, dollárban 232 forint, japán jenben pedig 2,98 forint környékén stagnált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik