Gazdaság

Simor: 5% lehet az infláció – Tovább nőhet az alapkamat

Az MNB 0,1 százalékos GDP-növekedést és 5,0 százalékos inflációt vár jövőre. 2013-ban a GDP 1,6 százalékkal bővülhet.

A Jegybank  MNB 0,1 százalékos GDP-növekedést és 5,0 százalékos inflációt vár jövőre. 2013-ban a GDP 1,6 százalékkal bővülhet, az infláció 2,6 százalékra mérséklődhet.

Két javaslatot tárgyalt a monetáris tanács keddi ülésén, 50 és 25 bázispontos alapkamat-emelést, a tagok jelentős többsége szavazott az 50 bázispontos emelésre – ismertette Simor András jegybankelnök az MNB Monetáris Tanácsa ülését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: amennyiben az inflációs kilátások érdemben romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé.

Simor András szerint 2013 első felében elérhető a 3 százalék alatti inflációs cél, de ehhez a szigorú kamatpályát fenn kell tartani. Az MNB elnöke azt is elmondta, hogy a napokban megjelenő inflációs jelentést összeállító stáb a következő negyedévben tovább emelkedő alapkamat feltételezése mellet készítette a jelentést.

A jövő évi indirekt adóemelések és az árfolyam gyengülés kifutása után a gyenge belső kereslet dezinflációs hatású lesz, és ez erőteljesen hat majd az infláció alakulására – mondta.

Hazárdjáték a gyors átnyomás

Elemi fontosságú, hogy Magyarország megkösse az EU-IMF párossal a megállapodást – hangsúlyozta a jegybank elnöke. Kérdésre válaszolva megismételte a gazdasági bizottságban hétfőn elmondottak lényegét: az MNB törvény elfogadását nem lenne szabad siettetni, a “törvény gyors átnyomása hazárdjáték Magyarország pénzügyi stabilitásával”.

“Számomra, mint ahogy az EKB számára sem értelmezhető, hogy miért szükséges a monetáris tanács tagjainak számát, illetve az alelnökök számát növelni” – fogalmazott a jegybank elnöke hozzátéve, hogy a jelenlegi két alelnökkel az MNB működése optimális.

A testület kedden 7 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik