Gazdaság

Ismét kamatot emelt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa mai ülésén 50 bázisponttal 7 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

A döntés a piaci várakozásoknak megfelelő miután a jegybank egy hónapja – amikor az alaprátát 6 százalékról 6,5 százalékra változtatta – jelezte, „amennyiben az inflációs kilátások és a kockázati megítélés tartósan kedvezőtlen marad, a következő hónapokban további kamatemelésekre kerülhet sor.

A helyzet azóta (pozitív irányban) érdemben nem változott. A nemzetközi környezetet illetően az EU egyelőre nem talált mindenkit megnyugtató megoldást az adósságválságra, a közös pénzt használó blokk jövőbeli gazdasági teljesítményéről szóló előrejelzéseket sorra lefelé módosítják.

A hazai tényezők közül a bankok és a kormányzat által kötött egyezség pozitívan, a biztonságos mentőhálót jelentő megállapodásról szóló tárgyalások megszakadása a nemzetközi intézményekkel (a Nemzetközi Valutaalap és az EU küldöttségével) negatívan befolyásolhatná a magyar eszközök megítélését.

A forint a kamatdöntés hírére 301,5 forintról 300,8 forintig erősödött az euróval szemben. A frank jegyzése 247,5 forintról 246,8 forintra, a dolláré 230,5 forintról 230 forintra csökkent néhány perc alatt a bankközi devizapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik