Gazdaság

A háztartások ötöde nem fizeti a rezsit

Ha nem javul a gazdasági helyzet, jövőre még többen kerülhetnek gondba.

A lakosság 22 százaléka nem tudja rendszeresen fizetni közüzemi díjait, a korábbi évekkel összevetve nőtt a hátralékkal küzdők száma – ismerteti a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap a Díjbeszedő Holding Zrt. összesítését.

Az idén az év során változó volt a fizetési hajlandóság. Év elején, a tavaszi kilakoltatási moratórium előtt érezhetően nőtt a nemfizetők aránya, míg augusztusban és szeptemberben kiemelkedően sokan fizettek, aminek a cég szerint az lehet a magyarázata, hogy a lakosság egy része a magánnyugdíjpénztári hozamát adósságrendezésre fordította.

A Díjbeszedő szerint a következő év akár fordulatot is jelenthet. A kilátások ugyanakkor nem a legjobbak. A lakosság felélte tartalékait, és nem várható jelentős gazdasági növekedés sem. Nagy kérdés az is, milyen változások várhatók a munkaerőpiacon. Becslések szerint a lakosság további 5-7 százaléka válhat nemfizetővé, ha nem javul a gazdasági helyzet. Az adósságcsapda elkerülése érdekében arra hívják fel a figyelmet, hogy a fizetési nehézséggel küzdők mielőbb jelezzék problémáikat, éljenek a részletfizetés vagy a szociális támogatás lehetőségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik