Gazdaság

Okos mérővel lefaraghatóak a távhőköltségek

Átlagosan 18 százalékkal csökkenhet a távhőszolgáltatás költsége egy magyar cég által fejlesztett mérőrendszer segítségével.

Jelentősen csökkenthető a távhő költsége a Cardware nevű magyar cég által fejlesztett és gyártott vízmérő és a hőfelhasználást mérő rendszereivel és költségmegosztó eszközeivel – írja a Világgazdaság keddi számában.

Vajda Gabriella ügyvezető igazgató és fő tulajdonos a cikkben beszámol arról, hogy a negyedik generációs eszközzel 20-ról 5 százalékra csökkenthető a társasházakban a fő- és alvízmérő által mért, senki által fel nem használt, de a közös költségben megfizetett úgynevezett maradványvíz mennyisége.

Az ügyvezető példaként egy 385 lakásos házat említett, ahol 2008-ban a maradványvíz költsége 2,8 millió forint volt, a vízmérő-távleolvasó rendszer bevezetésével pedig 0,6 millió forintra csökkent. Az ilyen okos mérő úgynevezett M2M (machine to machine) rendszerben működik, azaz az eszközök közvetlenül maguk között kommunikálva továbbítják, dolgozzák fel és értékelik az adatokat.

A másik eszközzel a lakástulajdonos az otthoni internetes felületen folyamatosan figyelemmel tudja kísérni a lakása hőmérsékletet helyiségenként is, s látja, mikor lép át pazarló sávba. A társaság tapasztalatai szerint ez takarékosságra serkenti a tulajdonosokat, és ezzel átlagosan 18 százalékkal csökkenhet a távhőszolgáltatás költsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik