Gazdaság

Betétes mindenek felett: csúcsra járnak a kamatok

Egyre sűrűbbek a piacon a 8 százalék fölötti éves kamattal kecsegtető ajánlatok, hiszen a bankok forrásai kiapadóban vannak, sehogy sem áll helyre a kiadás-bevétel egyensúly.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Vagy tőkét kellene emelni -ami mostanában nem túl gyakori-, vagy pedig az eszközoldalt kellene csökkenteni a megfelelő mérőszámok elérése érdekében. A pénzintézetek hitel-betét mutatója átlagosan 140% körül alakul, az ideális 100-110%-os szint helyett. Így tehát a likividitási csatornák kiszáradóban vannak, verseny indult a pénzüket elhelyezni kívánó ügyfelekért – mondta a Hír24-nek Suppan Gergely.
A Takarékbank elemzője úgy látja, a piacra nem csak a végtörlesztés és a jegybank kamatemelése volt hatalmas hatással, hanem a közelmúltban történt  bankóriások bejelentései is. Ilyen például a Raiffeisen kivonulásáról felröppenő hírek, vagy az Ersténél kezdődő újabb leépítési hullám.
Az anyabankok maguk is tőke- és finanszírozási szűkösségekkel szembesülnek, és ennek kezelési módjai közé tartozik a külföldi érdekeltségekkel szembeni kitettségek leépítése, különösen a kevésbé stratégiai jelentőségű piacokon.


A teljes táblázatért kattintson a képre

A pénzügyi szektor naponta kétmilliárd forint veszteséget könyvel el a végtörlesztés miatt, és még hátra van némi idő.
Azt  pedig nehéz elmagyarázni a tulajdonosoknak,hogy összesen több mint félmilliárd euróval apasztotta az ország nemzetközi tartalékait a végtörlesztés, a végső adat azonban ennek várhatóan többszöröse lesz.

A forrást tehát gyűjteni kell, több száz milliárd forint hiányzik. Így tehát a  legutóbbi jegybanki kamatemelés óta egyre sűrűbbek a piacon a 8 százalék fölötti éves kamattal kecsegtető ajánlatok. A betétkamatok tehát sok esetben meghaladják a budapesti bankközi kamatlábat (Bubor) melynek mértéke három hónapos betétnél 7, az egy évesnél pedig 7,5 százalék körül van.

A hitelintézetek egy része azokra az ügyfelekre összpontosít, akik folyamatosan turnéztatják a pénzüket a különböző bankok között mind magasabb kamatra vadászva, ezek a piaci szereplők az új lekötésekre kínálnak kiemelkedő kamatot.


A teljes táblázatért kattintson a képre

Azonban nem csak a lakosság, Magyarország is törleszt: a lakossági megtakarítások nagysága nem képes finanszírozni a GDP-növekedés kívánatos szintjét szignifikánsan csökkenni kell. Idővel eljutunk oda, hogy csak forint alapú jelzáloghitel lesz Magyarországon, egyre fontosabb lesz ezért a hosszú távú forintforrások bevonása, nagy kérdés, ezt hogy kezeli majd a bankszektor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik