Gazdaság

Drágul az élet Budapesten

A lakossági fogyasztók januártól - áfával együtt - 244 forintot fizetnek majd egy köbméter vízért. Drágul a temetkezés és a szemétszállítás költsége is.

Átlagosan 2,54 százalékkal emelkedik jövőre az ivóvíz ára Budapesten- így döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A lakossági fogyasztók 2,51 százalékos, az ipari-közületi fogyasztók 2,53 százalékos gyarapodásra készülhetnek.

Ez azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztóknak 243,7 forintot, míg az ipari-közületi fogyasztóknak 252,60 forintot számláznak ki egy köbméter vízért januártól. A főmérő után fizetendő összegek is nőnek, 193 forintról 201 forintra.

A nem lakossági ügyfelek alapdíját három kategóriába sorolják a havi átlagfogyasztás alapján, itt az alapdíj 2,3-2,6 százalékkal emelkedik.

Az eddigi 325 forintos nettó köbméterenkénti csatornadíjat 333,6 forintra emelte a Fővárosi Közgyűlés. Ez szintén 2,5 százalékos növelés, amely áfával együtt 423 forint, így a havidíj egy lakosra vetítve 1850 forintról 1917 forintra nő.

A kéményseprésért átlagosan 3,9 százalékkal kérnek többet. Az ellenőrzés, a tisztítás és a műszaki felülvizsgálat az egyedi kémények esetében 1.533 forintba, a tartalékkéményeknél 988 forintba, a gyűjtőkéményeknél pedig 3.419 forintba kerül 2012-ben.

Januártól drágul a szemétszállítás díja is Budapesten. Az áremelkedés 2,26 százalékos lesz, egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 579 forint helyett 592 forintért viszik el hetente egyszer. A nyitott konténerek ürítése alkalmanként 5.264 forint helyett 5.383 forintba kerül majd.

Drágább temetés

A kegyeleti szolgáltatások árának emeléséről is döntöttek a fővárosi a városatyák. A javaslatot a képviselők 18 igen és 13 nem szavazattal fogadták el. A döntés értelmében az árak nettó 3,9 százalékkal emelkednek. György István főpolgármester-helyettes felszólalásában hangsúlyozta, hogy az eredeti tervekben szereplő bruttó 8,8 százalékos emelést mérsékelték. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cég nem tudja majd az szja-változások miatti bérkompenzációt végrehajtani, így azzal később foglalkozni kell.

Szabó György (Jobbik) a vitában kifogásolta az áremelést, mert szerinte az embereknek most sincs pénze temetésre, így “alternatív módon” helyezik örök nyugalomba szeretteiket, ami szerinte embertelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik