Gazdaság

Karácsony hitelből: intelmek és lehetőségek

Veszélyes időszak következik számunkra, ha megtakarított pénzünk nem fedezi a karácsonyi ajándékozási terveinket. A hitelfelvétel lehetséges megoldásnak tűnik az ajándékok beszerzéséhez, de nagyon fontos mérlegelni, hogy valóban szükség van e rá.

Az ünnepi időszakban megszaporodnak a pénzügyi szolgáltatók különböző akciós ajánlatai, ezek azonban nem mindig olyan kedvezményesek, mint azt elsőre gondolnánk. Könnyen előfordulhat, hogy az akciós hitelek csupán az első pár hónapban rendelkeznek kecsegtető kondíciókkal, ezért nagyon fontos hogy tisztában legyünk a hitelhez jutás módjával és a futamidővel.

Ha valóban szükségünk van a kölcsönre, a következő lehetőségek közül választhatunk: A kisebb összegű és átmeneti jellegű anyagi nehézségekre rugalmas megoldást jelenthetnek a szabad felhasználású hitelkeretet biztosító folyószámla- és kártyahitelek, konkrét vásárlási tervek megvalósításához pedig az áruhitelek.

A folyószámlahitel esetében a bank a számlára érkező rendszeres jövedelmünk alapján egyedi hitelkeretet állapít meg, amelyet szabadon felhasználhatunk. A hitelt a számlára érkező befizetésekkel automatikusan törlesztjük, és ezzel párhuzamosan a felhasználható keret is megújul.

Megoldás lehet a  hitelkártya is. Ebben az esetben a bank egy hitelbírálat alapján hagy jóvá  egy személyre szabott hitelkeretet, amelyet a hitelszámlához kibocsátott bankkártyával vehetünk igénybe. A hitelkártyák esetében a kölcsönt elsősorban vásárlás formájában érdemes igénybe venni, mivel az erről való készpénzfelvétel magas költséggel jár, és nem vonatkozik rá a kamatmentes periódus. A hitelkártya nagy előnye ugyanis, hogy vásárlás esetén a bank pénzét – a szigorú feltételek és fizetési határidők betartásával – kamatmentesen  használhatjuk. Ha azonban a megadott határidőre nem fizetjük vissza a teljes tartozást, a bank a felhasznált hitelkeret hányad után igen magas kamatot számol fel.

Ha az új évet komolyabb anyagi hátteret igénylő beruházással szeretnénk kezdeni, a személyi hitelek között érdemes szétnéznünk. A személyi kölcsön esetében készpénzt kapunk, aminek elköltése nincs célhoz kötve. Az előzőekben említett lehetőségekhez képest magasabb a felvehető hitelösszeg, de ennél a megoldásnál figyelni kell arra, hogy a fizetendő kamat, illetve THM – főleg a gyorskölcsönök esetében – magas. 

Az áruhitela legszélesebb körben hozzáférhető fogyasztási kölcsön valamennyi nagyobb kereskedelmi hálózatban igényelhető, ezeket a hiteleket jellemzően egy-egy árucikk megvásárlásához nyújtják, alacsonyabb jövedelem esetén is hozzájuthatunk.

Érdemes tájékozódni az után is, hogy mely hitelintézetek kínálják a számunkra legkedvezőbb konstrukciókat. Ebben segítséget nyújt a PSZÁF honlapjának Fogyasztói oldalain található Hitel- és lízingtermék választó program.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik