Gazdaság

Európában képtelenek megoldani a mélyülő válságot

Londoni gazdasági elemzők helyzetértékelése szerint "mély, elhúzódó globális recesszióval" fenyeget, hogy Európa "képtelen" megoldani pénzügyi válságát.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – januárra szóló, Londonban szerdán már hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs eredménye “legjobb esetben is kiábrándítónak, legrosszabb esetben kudarcnak” nevezhető.

Az EIU londoni elemzői szerint a csúcstalálkozó kimenetele azt jelenti, hogy az uniós vezetők visszatértek a korábbi hónapokban megszokott, “középtávú átevickélési stratégiához”, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a “pánikra hajlamos piacok” már megmutatták, hogy képesek az eladósodott euróövezeti országokat “gyorsan a likviditási válság szélére sodorni”.

A ház közölte: mindezek alapján továbbra is 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, de a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik