Gazdaság

Mégis módosulhat a jövő évi költségvetés

Lehetnek korrekciók a jövő évi költségvetésben, miután a kormány csökkentette a 2012-es GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Matolcsy György a mai kormányszóvivői tájékoztatón közölte, hogy jövőre a korábban jelzett 1,5 százalék helyett 0,5-1 százalékos lehet a GDP-növekedés. A gazdasági miniszter elismerte továbbá azt is, hogy ezzel összefüggésben lehetnek kisebb korrekciók a 2012-es költségvetésben annak érdekében, hogy a 2,5 százalékos költségvetési hiány tartható legyen. Az ezzel kapcsolatos javaslatot a jövő heti kormányülésen tárgyalják meg.

A bejelentés irányváltást jelent az eddig elhangzottakhoz képest: a korábbi nyilatkozatokban ugyanis azt hangsúlyozták, hogy a költségvetésbe épített jelentős tartalékok elengedőek a kedvezőtlen hatások kivédésére.

Új elemekkel bővült az információhalmaz a növekedéshez szükséges források biztosításának kérdéskörében is. Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Növekedési Terv elsősorban az uniós pénzek lehívásának felgyorsításával kívánja az ehhez szükséges forrásokat biztosítani. A mai kormányszóvivői tájékoztatón beszámoltak ugyanakkor arról is, hogy a Magyar Fejlesztési Bank feltőkésítésével is segíteni kívánják ezt a folyamatot. A pénzintézetnél egy 60 milliárd forintos tőkeemelésről már döntés született, ezt további két azonos összegű tőkeemelés követi majd, így az intézmény hitelekkel és garanciavállalással vehet részt a magyar gazdaság felpörgetésében. A miniszter tájékoztatása szerint ezek eredményeként ezermilliárd többletforrás és állhat majd rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik