Gazdaság

Csaba László: megmarad az euró

Nem esik szét az eurózóna, mert ez senkinek nem érdeke – mondta Csaba László „A gazdaságpolitika színterei” című konferencián.

Az orwelli gazdaságpolitika követelményei látszanak megvalósulni: alacsony kamat jó, magas kamat rossz – mondta Csaba László akadémikus a jegybankok tegnapi likviditásnövelő lépései kapcsán. Hihetetlen ennyi likviditásnövelő lépés után, hogy a világgazdaságban nincs pénz. S valóban nem is igaz: a bankok tele vannak pénzzel, de nem helyezik ki. Miért? Mert adósságválság van kibontakozóban – adta meg a választ Csaba László.

A közgazdász szerint félreértés az, hogy keynesi válság van. A politikusok csak annyit értettek meg Keynesből, hogy következmények nélkül lehet költekezni. Pedig Keynes szerint is csak meghatározott feltételek esetén tudja serkenteni az állam a kilábalást a válságból. Csaba László rámutatott arra, hogy elmaradtak a növekedés megindulásakor az exit stratégiák, azaz az amerikai kormány nem vett vissza a költekezésből és a FED sem emelt kamatot.

Csaba László ugyanakkor optimista volt az euró sorsát illetően. Úgy vélte, az eurózóna működőképes, ha betartják az elemi költségvetési szabályokat. A közgazdász arról is beszélt, hogy az eurózóna fennmarad, mert senkinek nem érdeke, hogy szétessen. De Csaba szerint a drachma bevezetése Görögországban hiperinflációhoz vezetne, és az erősebb országoknak sem érdeke a kilépés.

“A gazdaságpolitika színterei” című konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának (PPKE-JÁK) Heller Farkas Közgazdaság-tudományi Intézetében csütörtökön tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik